Teknoloji

Fortnite’ın Play Store’u baypas etmesinin Google’a maliyeti ne olacak?

epic games fortnite

fortniteFortnite oldukça uzun süren bir bekleyişin ve bir ertelemenin ardından sonunda Android’de oyuncularla buluşuyor. İlk olarak Samsung Galaxy App Store üzerinden kullanıcıların karşısına çıkacak olan oyun, daha sonra da geliştiricisi Epic Games’in internet sitesindeki direkt bağlantı üzerinden Android cihazlara indirilebilecek.

Epic Games’in dağıtım konusundaki tercihinin sıra dışı olduğunu söylemek çok yanlış olmayacaktır. Android platformundaki meşru uygulamalamarın hemen hemen tamamı doğaları gereği Google Play Store aracılığıyla indiriliyor. Yazılım paketlerini doğrulanmamış internet sitelerinden indirmek, zararlı yazılımlarla karşılaşma tehlikesini kuvvetlendiriyor. Bu da kullanıcılara denetlenen uygulamaları güvenle indirebilecekleri bir kaynak sunmayı önemli hâle getiriyor.

Ancak Google da Play Store’a kabul ettiği uygulamaların geliri üzerinden bir pay alıyor. Epic Games de kendi payını paylaşmayı istemediği için Fortnite’ı Android cihazlara farklı bir yöntemle dağıtmayı seçmiş gibi görünüyor. Bu farklı hamlenin Google’a sadece birkaç aylık maliyetinin 50 milyon doları bulacağı söyleniyor.

Fortnite iOS işletim sistemi üzerinde hâli hazırda 180 milyon doları aşkın bir gelir elde etti. 15 Mart itibarıyla iOS’te oyuncuların karşısına çıkan oyun, bir süre sadece davetiyeyle kabul ettikten sonra tüm oyunculara açılmıştı. Araştırma şirketi Sensor Tower’ın verilerine göre, oyunun App Store gelirlerinden yüzde 30’luk bir pay alan Apple’ın oyun sayesinde kasasına koyduğu para 54 milyon doları geçti.

Oyunun Android’de de destekleyen cihazların tamamına açıldığında benzer bir etki yaratması muhtemel görünüyor. Hatta artan popülariteye bağlı olarak elde edilecek gelirin de artması ihtimaller arasında gösteriliyor. Bu da Fortnite Play Store’da yayınlanmadığı için Google’ın kaybedeceği paranın ilk etapta en az 55 milyon dolar olabileceği anlamına geliyor.

İLGİLİ HABERLER