Teknoloji

Firefox Hello ile video görüşmeleri zahmetsizce gerçekleşiyor

firefox-hello-180115

Mozilla’nın popüler internet tarayıcısı Firefox’un 35 numaralı son versiyonu birçok yenilk getiriyor. Bu sürümün öne çıkan en büyük yeniliğiyse üstünde uzun zamandır çalışılan Firefox Hello oldu.

Firefox Hello, WebRTC olarak adlandırılan ve internet tarayıcısı üzerinden gerçek zamanlı iletişim kurma imkanı sağlayan protokolden yararlanıyor. Firefox Hello kullanıcılara üçüncü taraf servisler, hesaplar veya eklentiler olmaksızın video görüşmeler yapma imkanı sağlıyor. İhtiyacınız olan tek şey bir Firefox tarayıcısı, hatta bazen ona bile ihtiyacınız olmayabilir.

Bir görüşme veya Mozilla’nın deyimiyle “Conversation” başlatmak için Firefox’a ihtiyacınız var. Ancak hattın diğer ucundaki kişinin Firefox kullanıcısı olması gerekmiyor. Kullandığı internet tarayıcısının WebRTC protokolünü desteklemesi yeterli, şu anda WebRTC Chrome ve Opera tarafından destekleniyor. Tabii ki, web kamerası ve mikrofon barındıran bir bilgisayar da şart.

Firefox Hello’nun temelinde kullanım kolaylığı, özellikle de bir görüşme başlatırken kolaylık sağlamak yatıyor. Kullanıcının yapması gereken tek şey yeni bir görüşme başlatmak ve daha sonra bu görüşmeye özel URL’i konuşmak istediği kişiye e-posta veya diğer paylaşım yolları üzerinden göndermek. Üstelik sohbet oturumları daha sonra kolay bulunmaları için isimlendirilebiliyor. Görüşmenin tarafları istedikleri zaman yeniden görüşme başlatabiliyor, bunun için görüşmeyi başlattıkları URL’yi yeniden kullanmaları yeterli oluyor. Her seferinde yeni bir URL oluşturmak gerekmiyor.

Firefox 35’e güncelledikten sonra Hello butonu hâlâ Özelleştirme panelinde gizli olabilir, bu nedenle kullanıcıların Hello butonunu kullanmadan önce onu elle eklemeleri gerekebilir. Firefox Hello’yu kullanmak için herhangi bir hesap gerekmiyor. Buna rağmen Firefox hesabınıza giriş yapmanız destekleniyor.

Versiyon 35 ile birlikte gelen diğer yenilikler arasında Mozilla Marketplace’e açılan Apps adlı bağlantı bulunuyor. Bu bağlantı da özelleştirmeler panelinde gizli ve kullanıcı tarafından görünür bir yerlere eklenmesi gerekiyor. Tarayıcı çubuğundaki yeni bir buton güncellemeden sonra varsayılan olarak görüntüleniyor.

Mobil tarayıcı eğilimini takip eden Firefox 35’te de artık paylaş butonu bulunuyor. Kullanıcılar bağlantıları Pocket, Gmail, Facebook, Twitter gibi servisler üzerinden paylaşabiliyor. Tabii, öncelikle bu servislerin kullanımını aktive etmek gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER