Manşetler

Falcon 9 denize dik şekilde inmeyi yine başaramadı, ama görev başarılı oldu

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Falcon 9

SpaceX, Jason 3 uydusunu yörüngeye oturtmak olarak tanımlanmış birinci görevini başarıyla gerçekleştirdi. Ancak dik şekilde iniş yapmak şeklindeki ikinci görev ise planlandığı gibi gitmedi.

Şirket bu olayı canlı yayınladı, ancak sisin görüşü düşürmesi ve sinyal kaybı nedeniyle ilk bölümlerde canlı yayın pek başarılı şekilde gerçekleşmedi. Yayının tekrar düzgün şekilde ilerlemeye başladığı aman ise, SpaceX sözcüsü Falcon 9’un hedefe ulaştığını, ancak bunun beklenenden daha zor olduğunu söyledi. Bu sefer roket düşüşten sonra çalışır şekilde kalmayı başarmış, ancak dik vaziyette durmamış. Ayrıca süreç sırasında bir destek direğinin kırılmış olabileceği söyleniyor.

Bu, SpaceX’in roketi bir iskele üzerine indirmeye yönelik üçüncü girişiminin de başarısızlıkla sonuçlandığını gösteriyor. Okyanus inişleri kendi çapında bazı zorluklar içermekle birlikte gerçekleştirilen bu son görev sırasında denizdeki dalgaların boyları 3.5 ile 4.5 metre arasında değişiyordu.

Ne var ki, genel olarak görev başarıyla sonuçlandı. Falcon 9, Jason 3 uydusunu yörüngeye başarılı şekilde taşıdı.

Falcon 9 bir daha şubat ayında göreve çıkacak

SpaceX’in gelecek iki fırlatması da deniz tabanlı inişlerle bitecek şekilde planlandı. Bir sonraki fırlatma 6 Şubatta gerçekleştirilecek ve SES-9’un iletişim uydusu yörüngeye yerleştirilecek. 20 Mart sonrasında da Uluslararası Uzay İstasyonu’na malzeme taşınması görevi var.

Falcon 9’un bu gelecek iki görevde denize başarıyla iniş yapma konusunda daha başarılı olması temenni ediliyor.

İLGİLİ HABERLER