Teknoloji

Facebook VR gözlüklerini inceltmenin yolunu buldu

facebook vr

Facebook ve Oculus bir süredir daha ince ve konforlu VR başlıkları üretmeye çalışıyor. Bu doğrultuda yapılan en son deneme, ideale en yakın sonucu vermiş gibi görünüyor. Facebook, tıpkı bir güneş gözlüğü gibi rahatça takılabilecek ekranlar geliştirdi.

Facebook’un Reality Labs isimli birimi tarafından geliştirilen ve kanıt taslağı olarak tanımlanabilecek cihazda, optik için düz filmli hologramlar kullanılıyor. Böylelikle kalınlığı 1 cm.’den daha düşük ekranlar kullanmak mümkün hâle geliyor. Polarizasyon tabanlı optik katlamanın varlığı sayesinde ışık çok kez ileri ve geri gidebiliyor. Böylelikle orijinal hacmin ötesinde bir küçülme sağlanıyor.

Facebook’un bu tekniğinin görsel açıdan da bir gelişme sağlaması bekleniyor. Prototipte görüntü tek renkli şekilde sunulsa da, Facebook teknoloji tamamen hazır hâle geldiğinde daha geniş bir renk aralığı ve daha canlı görüntüler vadediyor. Fark edilir pikselleri ortadan kaldırmayı hedefleyen şirket, bir taraftan da çözünürlüğü insan gözünün limitlerine yakın hâle getirmeyi istiyor. Görüş alanının ise mevcut başlıklarla karşılaştırılabilir seviyede olacağı belirtiliyor.

Facebook VR başlıklarını inceltmenin yolunu bulsa da, hâlâ başka sorunların çözümü için kafa yormak zorunda. Renk çıkışının geliştirilmesinin yanı sıra pil ömrü, cihaz bağlantıları ve standart gözlüklerle uyumluluk gibi konuların çözüme kavuşturulması gerekiyor. Yine de, ortaya saatlerce takılabilecek VR başlıklarının çıkmasını sağlayabilecek bu süreç beklemeye değer olabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER