Teknoloji

Facebook ve Instagram özel silah satışı koordine eden kullanıcıları engelleyecek

facebook ve instagram

Bireysel silahlanma, ABD’de iç siyasetin eskimeyen gündem maddeleri arasında yer alıyor. Ülkede ruhsatlı bir silah edinmenin kolaylığı, kamuoyunda sürekli olarak tartışılıyor. Reuters ve The New York Times’ta yer alan haberlere göre, Facebook bireysel kullanıcılarının platformu üzerinden silah satışı koordine etmesini engellemeye hazırlanıyor. Facebook’un sahibi olduğu Instagram da silahlara yönelik politikasını sıkılaştırmak için çalışmalar yapıyor. Facebook’un uygulayacağı yeni yaklaşım, herkese açık paylaşımları kapsıyor. Şirket, silah satışlarını ortaya çıkarmak için kullanıcılarının özel mesajlarını karıştırmayacak. Buna ek olarak, lisanslı silah satıcıları da Facebook üzerindeki faaliyetlerine herhangi bir değişiklik olmadan devam edebilecek.

Facebook ve Instagram, 2014’ten bu yana ateşli silahların satışına ilişkin paylaşımları sadece 18 yaşın üstündeki kullanıcılara gösteriyor. Her iki platform da hem alıcıları hem de satıcıları, yerel yasalara uygun hareket etmeleri gerektiği konusunda uyarıyor. Facebook, insanların yasaların etrafından dolaşmasını mümkün kılacak silah satış tekliflerinin paylaşılmasına izin vermediğinin altını çiziyor.

Silah satın alma sürecini baştan sona Facebook üzerinden yürütmek pek mümkün değil. Ancak şirket yine de, kendisini özel silah satışından tamamen soyutlamak istiyor. Facebook’un bu kararının ABD Ulusal Tüfek Derneği’nin ve silah sahiplerinin tepkisini çekmesi muhtemel gözükse de, şirketten konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada “silah” kelimesinin hiç geçmemesi dikkat çekiyor. Bu tercihin gelebilecek tepkilerin dozunu azaltmak amacıyla yapıldığı düşünülüyor.

İLGİLİ HABERLER