Teknoloji

Facebook’tan çatısı altındaki platformlar için yeni ödeme sistemi

facebook pay

Facebook, çatısı altında bulunan platformlardaki ödemelerin yürütülmesi için hazırladığı Facebook Pay isimli yeni ödeme sistemini duyurdu. Facebook Pay’den Facebook, Facebook Messenger, Instagram ve WhatsApp üzerinde yararlanmak mümkün olacak.

Kullanıcılar Facebook Pay’le arkadaşlarına para transfer edebilecek, alışverişlerinin bedelini ödeyebilecek veya yardım kampanyalarına bağışta bulunabilecek. Sistemin dijital cüzdan Calibra ve Libra ağından bağımsız olduğunu belirten Facebook, Facebook Pay’in temelinde mevcut finansal altyapı ve ortaklıkların yer aldığının altını çizdi.

Facebook Pay’den öncelikli olarak ABD’deki Facebook ve Facebook Messenger kullanıcıları yararlanacak. Sistem bağışlarda, iki kişi arasındaki para transferlerinde, etkinlik biletlerinin satın alımında ve Facebook’un Marketplace isimli mağazasında yapılan alışverişlerde kullanılabilecek. Facebook’un Marketplace ve ticaretten sorumlu başkan yardımcısı Deborah Liu, zaman içinde Facebook Pay’i daha fazla kişiye ve noktaya ulaştırmayı istediklerini belirtti. Liu, Instagram ve WhatsApp’ın da sistemin sıradaki durakları arasında bulunduğunu hatırlattı.

facebook payFacebook Pay’e Facebook ve Facebook Messenger’ın ayarlar bölümü üzerinden erişilebilecek. Sistem banka ve kredi kartlarının büyük kısmının yanı sıra PayPal’i de destekleyecek. Facebook, ödeme işlemleri için PayPal ve Stripe ile çalışacak.

Facebook Pay diğer ülkelere ne zaman açılacak?

Facebook, yeni ödeme sisteminin tüm uygulamalarında faaliyete geçeceği zaman konusunda şimdilik bilgi vermiş değil. Facebook Pay’in ABD dışına açılıp açılmayacağı da şu an için belirsizliğini koruyan noktalar arasında bulunuyor. Kripto para projesi Libra’da kısa süre önce önemli destekçilerini kaybeden Facebook, daha standart bir çözüm olan Facebook Pay’de yine tanıdık isimlerden destek bulmakta sıkıntı yaşamamış gibi görünüyor. Libra Association’dan çıkan ilk şirketlerden biri olan PayPal, Facebook Pay’in çözüm ortakları arasında yer alıyor.

Facebook’un ticaretten sorumlu başkan yardımcısı Deborah Liu, yeni ödeme sistemini şu sözlerle tanımladı: “Facebook Pay, uygulamalarımızda ticareti daha kullanışlı, erişilebilir ve güvenli yapmaya yönelik çalışmalarımızın bir parçası. Facebook Pay’i geliştirmeye ve uygulamalarımızı kullananlar için daha yararlı hâle getirmeye devam edeceğiz.”

İLGİLİ HABERLER