Manşetler

Facebook fotoğraf senkronizasyonu için Moments uygulamasını zorunlu yapıyor

facebook-moments-151215

Facebook, ana mobil uygulamasındaki işlevleri ayırarak kullanıcılarından daha fazla mobil uygulamayı cihazlarına indirmelerini istiyor. Şirket gelecek ay üç yıldır var olan otomatik fotoğraf eşzamanlama özelliğini kaldıracak ve bunun yerine kullanıcılarının fotoğraf odaklı Moments uygulamasını indirmelerini isteyecek.

Facebook geçen yıl da tartışmalı bir adım atmış, mesajlar bölümünü ana uygulamasından çıkararak kullanıcıların Messenger uygulamasını indirmelerini zorunlu kılmıştı. Facebook sosyal platformlarda fotoğraf paylaşım yollarında mobilin ön plana çıktığını, bu neden mobil uygulamasındaki fotoğraf eşzamanlama özelliğinin gereksiz hâle geldiğini söyledi.

Facebook, fotoğraf eşzamanlama özelliğinin çıktığı 2012 yılında insanların fotoğraflarını telefonlarıyla çekmelerine rağmen paylaşımlarını öncelikle bilgisayarlarından yaptığını iddia ediyor. Sosyal ağ, fotoğraf eşzamanlama özelliğinden yararlanan kullanıcıların daha önceden eşzamanladıkları fotoğrafları yeni Moments uygulamasına taşıma imkanı bulacaklarını, oradan fotoğrafları görüntüleme, indirme ve silme imkanlarının olacağını kaydetti.

Bu nedenle Facebook Moments uygulamasını fotoğraf çekme ve paylaşmanın mantıksal bir uzantısı gibi görüyor. Uygulama sadece fotoğrafları bir başka noktaya yükleme seçerek yüklemeye ve daha sonra paylaşmaya odaklanmakla kalmıyor, akıllı algoritmalar aracılığıyla bütün işi akıllı telefonlar üzerinden gerçekleştirmeyi mümkün kılıyor.

Moments bu yılın haziran ayında çıkmıştı. Uygulama, Facebook’un kişi etiketi önerilerini de destekleyen yüz algılama teknolojisinden yararlanarak sizin ve arkadaşlarınızın fotoğraf albümlerini otomatik olarak oluşturuyor.

Moments uygulaması konum ve tarih bilgilerini kullanarak fotoğrafları gruplandırıyor. Facebook’un Slingshot, Rooms ve Riff gibi başarılı olmayan mobil girişimlerinin aksine, Moments iOS ve Android’de giderek daha popüler hâle geliyor. Henüz Türkiye’de fazla tanınmıyor olabilir, ancak yurt dışındaki birçok iTunes App Store ve Google Play Store şubesinde Moments ilk 10 içinde yer alıyor.

10 Ocak tarihinden itibaren Facebook “Telefonundan Senkronize” fotoğraf albümünü değişikliği anlatan bir bildirimle ve Moments uygulamasının indirme bağlantısıyla değiştiriyor. Ayrıca Facebook’a son zamanlarda girenler Haber Kaynağı’nın tepesinde bu değişikliği anlatan bir açıklama da görüyorlar. Facebook, Moments uygulamasını indirmek istemeyen kullanıcıların, Telefonundan Senkronize bölümü kaldırılmadan önce fotoğraflarını bir zip dosyası hâlinde indirebileceklerini söylüyor.

Facebook’un yine kullanıcılarından indirmek istemeyebilecekleri bir şeyi indirmelerini istemesi cesur bir hamle. Geçmişte Messenger için gerçekleştirilen bu hamle tutmuştu. Facebook geçtiğimiz nisan ayında mesajlaşma bölümünü ana uygulamasından kaldırıldığından bu yana, Messenger dünyanın en çok indirilen mobil uygulamalarından bir tanesi oldu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER