Manşetler

Facebook Moments uygulamasıyla arkadaşlarınızın fotoğraflarını film rulonuzdan kurtarıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

facebook-moments-160615-1

Günümüzde akıllı telefonların kameraları geliştikçe bu cihazlarla çekilen fotoğrafların sayısının artmasına neden olmuş, fotoğraf sayısındaki artış ise çevrim içi ortamda fotoğraf saklama ve yönetim imkanı veren servislerin önemini artırmıştı. Neredeyse tüm büyük teknoloji şirketlerinin dahil olduğu çevrim içi fotoğraf yönetimi servisleri pazarına son olarak Facebook dahil oldu. Sosyal paylaşım sitesi, yeni fotoğraf çözümü Moments’ın örtüsünü kaldırdı.

facebook-moments-160615-2

iOS ve Android için hazırlanan mobil uygulamalarıyla faaliyete geçen Facebook Moments’dan öncelikli olarak sadece ABD’deki kullanıcılar faydalanabilecek. Moments sayesinde film rulosunda bulunan ve arkadaşların da olduğu fotoğraflar birkaç dokunuşla paylaşılır hâle geliyor. Facebook’un yüz tanıma ve etiket önerme teknolojilerinden faydalanan Facebook Moments, film rulosu ile eş zamanlama gerçekleştirirken yüz tarama işlemini de gerçekleştiriyor ve fotoğraflardaki kişi de Moments kullanıyorsa eş zamanlamanın kapsamına o kişiyi de dahil ediyor. Moments kullanmayanlar ise Facebook Messenger yoluyla kendilerini Moments’da fotoğrafların beklediğine bir bildirim alıyor. Moments, kullanıcıların ve etiketli arkadaşlarının görebileceği fotoğraf albümleri de oluşturabiliyor. Söz konusu albümlerde isim değişikliği de gerçekleştirilebiliyor.

Facebook’un Creative Labs biriminin imzasını taşıyan diğer uygulamalar gibi, Moments da daha önce başkaları tarafından denenmiş bir fikri yeniden yorumluyor. Kolay ve özel fotoğraf paylaşımı konusuna Silikon Vadisi yıllardır önem verse de, henüz bu alanda kayda değer başarı elde etmiş bir servis ortaya çıkmamıştı. Özellikle fotoğraf paylaşım platformlarının arkadaşların tespiti konusunda yetersiz kalması ve karşı tarafı bir uygulama indirmeye zorlaması, bu başarısızlığın göze çarpan nedenleri arasında yer alıyor.

facebook-moments-160615-3

Facebook Moments ise bu alana geçmiş denemelere kıyasla iki önemli avantajla giriyor. Bunlardan ilki Facebook’un kullanıcılarının arkadaşlarını tanıması. İkincisi ise şirketin elinde Moments’ı tanıtmak için 700 milyon kullanıcısı bulunan Facebook Messenger gibi bir platform bulunması. Facebook da alıcıyı spesifik bir uygulama indirmeye zorluyor, ancak Messenger’ın varlığı sayesinde Moments’ı geniş kitlelere anlatmak çok daha kolay bir hâl alıyor.

Facebook, Moments sayesinde insanların film rulolarının derinliklerinde kalmış pek çok özel fotoğrafın gün yüzüne çıkacağına inanıyor. Moments fotoğrafları çekildikleri zamanlara ve fotoğraflardaki kişilere göre grupluyor, aynı zamanda arkadaşların da albümlere katkıda bulunmasını mümkün kılıyor. Yüz tanıma teknolojisi de Facebook Moments’ın itici güçleri arasında yer alıyor. Uygulamanın küresel dağıtımının ne zaman başlayacağı ise henüz bilinmiyor.

İLGİLİ HABERLER