Manşetler

Google ActiveSync desteğinin kaldırılması olayında Microsoft’u zorluyor, Windows Phone DAV desteğini kazanacak

Google’ın bireysel Gmail hesapları altında bulunan e-posta, takvim ve kişiler gibi unsurların mobil cihazlarla eş zamanlanması için Exchange ActiveSync desteğini 30 Ocak tarihi itibariyle durduruyor. Bu durum özellikle Windows Phone kullanıcılarını etkiliyor, çünkü Microsoft’un mobil işletim sistemiyle çalışan cihazlarda bireysel Gmail hesaplarıyla senkronizasyon işlemi Exchange ActiveSync desteğiyle yürüyordu. Google’ın duyurusu geldiğinde Microsoft tarafından hazırlıksız olunduğu izlenimi veren bazı cevaplar gelmişti. Ancak görünüşe göre Microsoft cephesi kullanıcıların mağdur olmaması için çalışıyor.

windows-phone-8-gmail-181212 (580 x 433)

The Verge sitesinin haberine göre Microsofto Windows Phone için CardDAV ve CalDAV desteğini getirmeyi planlıyor, böylelikle Google’ın takvim ve kişi bilgilerinin eş zamanlanması için işaret ettiği bir numaralı protokoller işletim sistemi tarafından desteklenir hâle gelecek. Ne var ki, yazılım devi bu destekleri ne zaman sunacağı konusunda net bir yol haritası açıklamadı. Microsoft’taki kaynakların belirttiğine göre bu kararın alınması yolunda ilginç gelişmeler olmuş. İki şirket arasındaki gerilim de göz önünde bulundurulduğunda, Microsoft Google’dan böyle bir açıklamayı zaten bekliyormuş.

Google geçen yaz Microsoft’u Exchange ActiveSync desteğini sonlandırmayı planladığı konusunda bilgilendirmiş. Bu sırada Microsoft ekim ayında çıkaracağı Windows Phone 8 için operatör denemelerini yapıyordu. CalDAV veya CardDAV desteğini barındırmayan Windows Phone 8’e söz konusu protokollerin eklenmesi demek, yıl sonu için planlanan piyasaya çıkışın da gecikmesi anlamına gelecekti. Anlaşılan Google, ActiveSync desteğini sonlandırma konusunda Microsoft’a açık bir takvim vermemiş, ayrıca Microsoft’un zor durumuna karşın ona bir güzellik yapmayı da aklından geçirmemiş.

Google ücretsiz Gmail hesapları için Exchange ActiveSync desteğini 30 Ocak tarihinde sonlandıracağını geçtiğimiz aralık ayı ortalarında açıklamıştı. Duyurunun bu zamanda yapılması Microsoft’a CalDAV ve CardDAV desteğini Windows Phone kullanan Gmail kullanıcılarına sunmak için yaklaşık 45 günlük bir süre vermiş oluyordu. Ancak Google’ın yaptığı açıklamanın zamanı da ilginç, çünkü tam o sıralarda Redmond’daki mühendislik ekipleri de yıl sonu izinlerine ayrılmışlardı. Bu durum Microsoft için çözümün biraz daha çıkmaza girmesine neden oldu.

Zamanlama bir yana, The Verge sitesi Microsoft’un Google ile temasa geçtiğini ve söz konusu desteği bir altı ay kadar daha devam ettirmesini talep ettiğini dile getiriyor. Bu zaman Microsoft’un Windows Phone için CalDAV ve CardDAV desteğini sunabilmesi için yeterli olacak, böylelikle Windows Phone kullanıcıları da Gmail’i kesintisiz şekilde kullanmaya devam edebilecekti. Ne var ki, Google Microsoft’un söz konusu değişikliklerin kullanıcıları nasıl etkileyeceği hususundaki bilgi taleplerine ve muhtemel bir süre uzatma isteğine karşı umursamaz bir tavır izlediği anlaşılıyor. Bu da Microsoft’un Exchange ActiveSync desteği sonlandıktan sonra Gmail hesaplarının nasıl çalışacağı konusunda net bir bilgiye sahip olmadığı anlamına geliyor.

Google, Exchange ActiveSync desteğini 30 Ocakta sonlandırıyor, böylelikle yeni Windows Phone kullanıcıları IMAP e-posta desteği sayesinde sadece hesapları altındaki e-posta iletilerini telefonlarıyla eşleyebilecek. Takvim veya kişi kayıtlarıysa eş zamanlanamayacak.

İlgili >> The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER