Teknoloji

Facebook Messenger yakında şifrelenmiş moda kavuşabilir

facebook messengerFacebook Messenger’ın yaz aylarından itibaren kullanıcılarına şifrelenmiş modda mesajlaşma imkanı sunabileceği belirtiliyor. WhatsApp, Viber ve türevi servisler bir süredir kullanıcılarına daha güvenli mesajlaşma imkanı sağlıyor. Facebook Messenger şifrelenmiş mesajlaşma planlarına dair dedikodular daha önce de gündeme gelmişti. Ancak ilk defa konuya ilişkin bu kadar fazla detay ortaya çıkıyor.

The Guardian’da yer alan habere göre, Facebook 900 milyonu aşkın Messenger kullanıcısına sunacağı şifrelenmiş mesajlaşma moduna geçişi isteğe bağlı kılacak. Güvenlik temelli özellikler genellikle varsayılan olarak aktifleştirildiği için Facebook’un bu yaklaşımı kulağa biraz garip geliyor.

Şifreleme yapay zeka tabanlı özelliklerin işleyişine etkide bulunacağı ve bu nedenle de şifrelemenin opsiyonel olarak aktifleştirileceği belirtildi. Yani Facebook Messenger kullanıcılarının güvenli mesajlaşma ve diğer Messenger özellikleri arasında seçim yapması gerekecek.

Facebook’un son dönemde ön plana çıkardığı sohbet robotlarının çalışabilmesi için robotların mesajlara erişebilmesi gerekiyor. Ancak şifrelemeyle birlikte bu imkan ortadan kalkıyor. Dolayısıyla otomatik öğrenme teknolojisinin işlemesinin önüne geçiliyor.

Facebook’tan henüz resmi bir duyuru gelmese de, şirketin şifreleme özelliğine geçişi isteğe bağlı kılma ihtimali şimdiden bazı tepkileri beraberinde getirdi. Pek çok kullanıcının şifrelemenin ne olduğu konusunda fikrinin bulunmadığı belirtilirken, isteğe bağlı geçişin özelliğin benimsenme oranını aşağıya çekeceği iddia edildi.

Kaynaklar Facebook’un her mesaj için şifrelemeyi aktifleştirme fırsatı sunacağını ancak şu an için bunun nasıl gerçekleştirileceği konusunda bilgi bulunmadığını belirtiyor. Sosyal paylaşım sitesi henüz şifreleme konusundaki planlarını doğrulamış değil.

İLGİLİ HABERLER