Manşetler

Facebook’tan gençlere özel uygulama: Lifestage

facebook-lifestage-220816Dünyanın en popüler sosyal ağı Facebook’un son yıllardaki en önemli rakibi özellikle gençler arasında çok popüler olan Snapchat. Snapchat’e gençlerin gösterdiği yoğun ilgi, Facebook’un da halen havalı ve gözde bir mekan olduğunu göstermek adına çabalamasına neden oluyor. Şirket, bunu kanıtlamak adına Lifestage ismini verdiği yeni bir uygulama yayınladı. Şu an için sadece iOS’ten erişilebilen uygulamayı kullanabilmek için 21 yaşında veya altında olmak gerekiyor.

Bağımsız bir uygulama olan Lifestage’de kullanıcılar profillerini selfie ve videolarla şekillendiriyor. Sevilenler, sevilmeyenler, arkadaşlar ve ilgi alanları standart fotoğraflar yerine kısa kliplerle anlatılıyor. Lifestage, Facebook’un kuruluş amacına benzer biçimde, aynı okula giden öğrenciler arasında bağlantı kurmayı amaçlıyor.

2004 yılında kurulan Facebook’a da ilk dönemde sadece üniversite öğrencileri kayıt olabiliyordu. Lifestage’de de benzer bir tercih yapılmasının altında da bilinçli bir tercih yatıyor. Uygulama, 19 yaşındaki Facebook ürün müdürü Michael Sayman’in imzasını taşıyor. Sayman, günümüzün popüler konseptleriyle Facebook’un kuruluşundaki yaş sınırlamalı dönemini Lifestage ile birleştiriyor.

Facebook Lifestage uygulamasının 21 yaşın üstündekiler tarafından indirilmesini engellemek için herhangi bir kısıtlama getirmedi. Ancak uygulamayı indiren 21 yaşın üstündeki kişiler, başkalarının profillerini göremiyor. Özellikle lise öğrencilerini hedefleyen uygulamada, aynı okula giden en az 20 öğrenci bulunması durumunda öğrenciler birbirleriyle bağlantı kurabiliyor.

Lifestage ile ilgili diğer sıra dışı nokta ise uygulamanın mesaj göndermek veya doğrudan iletişim için kullanılamaması. Uygulamayı geliştiren Sayman, mesajlaşmaya odaklı çok sayıda uygulamanın bulunduğunu ve Lifestyle’ın bu kervana eklenmesinin gereksiz olduğunu ifade etti. Uygulamada temel deneyim profile eklenen fotoğraflar ve videolarla sağlanıyor. Profilde bulunan bilgi satırına iletişim için bilgi eklenebiliyor.

Facebook Lifestage konusunda sabırlı olacak mı?

Lifestage’in gençlerin nezdinde ilgi görüp görmeyeceği zamanla anlaşılacak. Geçmişte Slingshot, Paper ve Notify gibi çok sayıda uygulama yayınlayan ancak bu uygulamalara tutunmayan Facebook’un Lifestage için nasıl bir tavır takınacağı merak ediliyor. Uygulama şu an için iTunes App Store Türkiye mağazasından indirilemiyor.

İLGİLİ HABERLER