Manşetler

Facebook Instagram paylaşımlarının doğruluğunu kontrol edecek

facebook ve instagram meta

Yalan haberler, komplo teorileri ve yanlış bilgi sadece Facebook‘un, Twitter‘ın ve YouTube’un problemi değil. Instagram da yanlış bilgilerin yoğun biçimde dolaştığı platformlar arasına katılmış durumda. Instagram‘daki yanlış bilgi içeren paylaşımların azaltılması için ciddi bir çalışma yürütülürken, bu çalışmalar biraz daha sıkılaştırılıyor. Facebook Instagram üzerinde yanlış bilgilerle mücadele etmek için de haber doğrulama konusunda birlikte çalıştığı iş ortaklarından yararlanacak.

Yalan olduğu düşünülen paylaşımlar Instagram’dan kaldırılmayacak. Ancak bu paylaşımlar Keşfet sekmesinde veya etiket aramaları için yapılan sonuçlar arasında gösterilmeyecek. Instagram tarafından Poynter‘a gönderilen açıklamada, bundan böyle yanlış bilgiyle mücadele konusunda Facebook ile aynı yaklaşımın izleneceği belirtildi. Yanlış bilgilerin tespitinde ise bilgiyi kaldırmak yerine yayılması engellenecek.

Instagram, ABD’de yapılan ara seçimlerden bu yana Facebook’un Haber Kaynağı İtibarı ekibiyle birlikte çalışıyor. Facebook’ta yanlış bilgi içeren bir paylaşım tespit edildiğinde şirketin görüntü tanıma teknolojisi aynı görsel için Instagram üzerinde de arama yapacak.

Poynter’ın haberine göre, Instagram yanlış bilgilerin yaygın olmasının muhtemel olduğu konularda da kullanıcıları uyaracak. Örneğin, aşı karşıtı bir içerik aratıldığında kullanıcıların karşılarına yanlış bilgi görebilecekleri konusunda bir uyarı çıkacak.

Facebook ve Instagram, şiddeti ve nefret söylemini içeren hesaplara karşı mücadeleye daha önce başlamıştı. Facebook, yalan haber mücadelesinde de kapsamı genişleterek tartışmalı noktaları tüm ekosisteminde temizlemeyi istediğini gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER