Teknoloji

Facebook ilhamını Instagram’dan alan bir özelliği test ediyor

facebook favoriler

Facebook, Facebook Messenger için yeni bir özelliği test ediyor. Hâlihazırda “Favoriler” adıyla anılan bu özellik, kullanıcıların sınırlı bir yakın arkadaş grubuyla içerik paylaşımı yapmasını mümkün kılıyor. Facebook tarafından da doğrulanan Favoriler özelliğinin testini ortaya çıkaran uygulama araştırmacısı Jane Manchun Wong oldu.

Facebook’un testlerini sürdürdüğü özellik, akıllara doğal olarak Instagram’ı getiriyor. Instagram da “Yakın Arkadaşlar” özelliğiyle kullanıcılarının hikayelerini kendi belirledikleri arkadaş grubuyla paylaşmasını mümkün kılıyor.

Facebook’un Favoriler özelliğinde de kullanıcılar kendi iç çemberlerine almayı istedikleri arkadaşlarını seçiyor. Ardından Messenger’da yapılan paylaşımlar, sadece bu gruptaki kişilere gönderilebiliyor. Facebook’un çözümü, Facebook Hikayesi’nde yapılan ve herkes tarafından görülebilen bir paylaşım ile mesajla beli kişilere gönderilen bir paylaşım arasındaki orta yol olarak değerlendirilebilir. Ancak bu özelliğin gerçek Facebook Hikayesi’ni görenlere bir kısıtlama getirmediğini belirtmekte fayda var.

Facebook’un çözümü, insanların “şişen” arkadaş listelerinin kaygısına kapılmadan rahatça ve daha fazla paylaşım yapabilmesine yönelik bir yöntem gibi görünüyor. Favoriler özelliği, Mark Zuckerberg’in “gizlilik odaklı iletişim” vizyonuna da uygun bir hamle olarak değerlendirilebilir.

Facebook Favoriler özelliğini tüm kullanıcılarına açmadan önce değiştirebilir

Facebook’ta kullanıcılar uzun süredir arkadaş listelerini “Yakın Arkadaşlar”, “Tanıdıklar” ve “Kısıtlılar” gibi farklı gruplara ayırabiliyor. “Favoriler” bu gruplandırmaya kıyasla daha basit ve kullanışlı bir yöntem olacak gibi görünüyor.

Facebook, hâlâ Favoriler özelliğinin prototipini oluşturmayı sürdürüyor. Henüz geniş ölçekli olarak test edilmeyen özelliğin son hâlini almadan önce ciddi ölçüde değişebileceği de belirtiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER