Teknoloji

Facebook’tan küçük işletmeler için Instagram ve Facebook Messenger mesajlarını birleştiren uygulama

facebook business suite e-ticaret

Facebook, küçük işletme sahiplerinin Facebook, Messenger ve Instagram’daki sayfaları ve profilleri yönetmesine izin veren yeni bir uygulama çıkarıyor. COO Sheryl Sandberg, perşembe günü yayınlanan blog yazısında bu yeni ürün hakkında bilgiler verdi. Facebook Business Suite adlı uygulama, üç uygulamanın arka taraftaki altyapısını birleştirecek ve böylece küçük işletme sahipleri, müşterilerden gelen mesajları, uyarıları ve bildirimleri tek bir birleşik gelen kutusunda alabilecek. Şirket, The Verge sitesine verdiği bilgiyle gelecekte WhatsApp entegrasyonunu eklemeyi planladığını da doğruladı.

Aynı zamanda uygulama, küçük işletmelerin aynı anda Facebook ve Instagram’da gönderi yayınlamasına izin verecek, reklam kampanyalarının platformlarda nasıl performans gösterdiğine dair bilgiler sağlayacak. Bu çapraz gönderi işlevinin çoğu, Facebook Sayfalarına bağlı Instagram işletme hesaplarının yöneticileri için zaten mevcut durumda bulunuyor.

Hizmetlerini birbirine entegre etmek, bir süredir Facebook’un yapılacaklar listesinde yer alıyordu. Geçen yıl The New York Times, şirketin WhatsApp, Instagram ve Messenger’ın mesajlaşma yeteneklerini birleştirmeyi planladığını, üçünü de ayrı uygulamalar olarak tutmayı ancak uygulamalar arası iletişime izin vermeyi planladığını bildirmişti. Axios ise Şubat 2019 gibi erken bir tarihte, Facebook’un iş özelliği için birleşik bir mesajlaşma hazırladığını haber vermişti.

Geçen ay, Instagram ve Facebook Messenger sohbetlerinin entegre edildiğine dair bir işaret ortaya çıkmıştı. Ancak bu yeni ürün, özellikle küçük işletme sahipleri için özel olarak tasarlanmış bu tür bir özelliğin ilk resmi duyurusu niteliğini taşıyor.

Elbette Facebook’un mesajlaşma uygulamalarını birleştirmeyi planladığına dair ipuçları, antitröst düzenleyicileri arasında da endişelere yol açıyor. Facebook’un gizlilik uygulamaları hakkındaki 2019 raporunun bir parçası olarak Avrupa Parlamentosu, sosyal medya devinin mesajlarını entegre etme planının rekabet için potansiyel bir tehdit oluşturduğu konusunda uyarıda bulundu. “2020’nin başlarında Facebook’un aralarında 2.6 milyardan fazla kullanıcısı olan Messenger, Instagram ve WhatsApp’ın teknik altyapısını entegre etmeyi planladığı haberi göz önüne alındığında, bu veri paylaşımı risklerinin ölçeği büyük ölçüde artmaktadır.” şeklinde bir ibare yayınlanan raporda yer almıştı.

Yeni iş uygulamasının yanı sıra Facebook, küçük işletmelerin koronavirüs salgını sırasında nasıl yönettiğine dair devam eden araştırmasının üçüncü baskısını ve tüketici satın alma modelleri hakkında Deloitte’den yaptırdığı bir araştırma çalışmasını yayınladı. Ankete katılan tüketicilerin yüzde kırk sekizi, salgın başladığından beri çevrimiçi harcamalarını artırdıklarını söyledi ve salgın sırasında yeni işletmelere patronluk yapmaya başlayanların yüzde 73’ü en az birinin küçük bir işletme olduğunu söyledi.

Facebook, iş aracını önce küçük işletmelerin kullanımına sunmayı ve gelecekte bunları daha büyük işletmelere sunmayı planlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER