Teknoloji

Elon Musk için zorlu 24 saat: Tesla, SpaceX ve Twitter üçgeni

twitter elon musk

Tesla, ilk çeyrek sonuçlarından sonra %9,8 düşüş yaşadığı perşembe günü, Elon Musk’ın serveti 12,6 milyar dolar azaldı. Bu düşüş, ünlü milyarderin liderliğindeki SpaceX, Tesla ve Twitter için oldukça zorlu 24 saat yaşanmasından sonra gerçekleşti.

Tesla, perşembe sabahı beklentilerin altında kalan ilk çeyrek sonuçlarını yayınladı ve şirketin brüt marjında neredeyse %20’lik bir düşüş yaşandı. Elektrikli araç üreticisi, son aylarda araç serisine agresif fiyat indirimleri uygulayarak satışları artırdı ancak bu durum, genel kar marjlarını olumsuz etkiledi. Tesla’nın hisse değeri, perşembe günü piyasalar kapanırken 162,99 dolara düştü. Musk’ın Tesla’daki %13’lük hissesi, 163,9 milyar dolarlık net servetinin en büyük payını oluşturuyor.

Aynı gün, SpaceX’in Starship uzay aracı, Meksika Körfezi üzerinde ilk test uçuşu sırasında dört dakika sonra “hızlı ve planlanmamış bir parçalanma” yaşadı, yani patladı. Starship, fırlatma rampasını başarıyla aştıktan sonra kontrolsüz bir şekilde dönmeye başladı ve alev topuna dönüştü. Musk’ın SpaceX’teki %42’lik hissesi bulunuyor ve birkaç ay içinde başka bir Starship test uçuşu denemeyi planlıyor.

İlginizi çekebilir

Twitter’a gelince, Musk perşembe günü mavi tik onay işaretlerini kaldırma sözünü yerine getirdi ve meşhur platformda beklendiği gibi, işaretler sayfa yenilemeleri arasında kaybolup ortaya çıktı. Twitter CEO’su, kullanıcıların aylık 150 TL’lik Twitter Blue aboneliğine geçmelerini gerektiren bir sistemle, eski onay sistemini değiştirdi.

Ancak ünlü ve zenginler için durum farklı. Musk’ın, LeBron James’e ücretsiz abonelik sunduğu ortaya çıktı ve Twitter CEO’su, James, Stephen King ve William Shatner’ın onay işaretlerini ücret karşılığında sağladığını doğruladı.

Reklamverenler ve medya kuruluşları, eski onay işaretlerinin kaldırılmasıyla doğabilecek yanlış bilgilendirme sorunları nedeniyle durumu endişeyle takip ediyor. Zaten, Twitter Blue’yu satın alan bazı hesaplar, ünlü kişilikleri, markaları ve devlet dairelerini taklit ederek sorunlara yol açtı. Örneğin, geçen yıl kasım ayında Eli Lilly’nin hisse senedi değeri, “insülin artık ücretsiz” diyen sahte bir hesabın paylaşımı sonucu %5 düştü. Bu tür taklitler, birçok şirketin onay durumunu kaybetmesiyle daha kolay hale gelebilir.

Son yaşanan servet düşüşüne rağmen Musk, dünyanın en zengin ikinci kişisi olma konumunu koruyor ve Fransız iş adamı Bernard Arnault’un arkasında yer alıyor. Aslında, bu son düşüş, Tesla’nın ocak ayındaki %33’lük hisse fiyatı artışı sayesinde milyarderin bu yılki 26,8 milyar dolarlık servet artışını bile gölgede bırakmıyor.

İLGİLİ HABERLER