ManşetlerUlaşım

İskoç çift elektrikli otomobil ile Kuzey Kutbu’ndan Güney Kutbu’na gitti

elektrikli otomobil

İskoç maceracılar Chris ve Julie Ramsey, bundan dokuz ay önce Kuzey Kutbu’ndan başladıkları yolculuğu Güney Kutbu’nda noktaladı. 27 bin kilometrelik bu yolculuğu dikkat çekici hâle getiren unsur ise bir elektrikli otomobil ile yapılmış olması. İkili hedeflerine 15 Aralık itibarıyla varsalar da, uydu bağlantısındaki sorun nedeniyle duyuruyu biraz gecikmeli olarak yayınlayabildi.

Bu dikkat çekici yolculuk, İzlanda merkezli Arctic Trucks tarafından modifiye edilen bir Nissan Ariya E-4ORCE elektrikli otomobil ile yapıldı. Modifikasyon çalışmaları çerçevesinde otomobile 39 inç lastikler, uyumlu tekerlek kemerleri ve buzda kullanıma uygun dişiller takılırken, aracın kasası da güçlendirildi. Güç aktarım organları ve süspansiyon büyük ölçüde standart olsa da, otomobilin yüksekliği de artırılmıştı.

Nissan Ariya e-4ORCE normalde 438 kilometrelik bir menzile sahip. Ancak modifikasyon çalışmaları nedeniyle bu menzil 241 ila 322 kilometre arasına inmiş. Yolculuğun Kuzey Kutbu ve Antarktika bölümlerinde Ramsey’ler verimliliği artırmak adına arabanın aküsünün sıcak tutulmasını sağlayan püf noktalarından yararlandı. Bunların en önemlisi, arabanın alt ve ön radyatörünü soğuk rüzgardan korumak için bir kar duvarı kullanmak oldu. Hava çok rüzgarlı olmadığında otomobilin tamamı özel bir çadırla örtüldü.

İkili, hava durumuna bağlı olarak Ariya’larına enerji sağlamak için 5kW’lık bir rüzgar türbini veya prototip bir güneş enerjisi hibrit şarj çözümü kullanıldı. Bunun yapılamadığı ortamlarda ise kutup bölgelerini geçmek için zorunlu bir ekipman olan benzinli jeneratörden yararlanıldı. Dizel destek aracı da yolculukta ikiliye eşlik etti. Expedition Portal sitesine konuşan Chris Ramsey, “Kutuptan Kutuba EV” adını taşıyan projeyle elektrikli araçların kutup bölgelerinde mevcut dizel keşif araçlarının yerine kullanılabileceğini kanıtlamayı hedeflediklerini dile getirdi.

Ramsey çifti kutuplar arasını Kuzey ve Güney Amerika kıtaları üzerinde kat etti. Kuzey Amerika kısmında şarj istasyonlarının yaygınlığı nedeniyle bir sorun yaşanmadı. Ancak Orta ve Güney Amerika’da farklı bir durum söz konusuydu. Yolculuğun şarj çözümleri sağlayıcısı Enel X Way’in desteğiyle özellikle Peru olmak üzere rota boyunca şarj istasyonları kuruldu. Enel X Way bu araçların daha sonra da yerel halk tarafından kullanılacağının ve Amerika kıtasını boydan boya geçen şarj koridorunun genişletileceğinin sözünü verdi.

Ramsey çifti daha önce elektrikli otomobil ile ralliye katılmıştı

Chris ve Julie Ramsey daha önce de elektrikli otomobil tutkularıyla manşetlere çıkmıştı. İskoç çift 2017 yılında Moğol Rallisi’ne modifiye edilmiş bir Nissan Leaf Acenta elektrikli otomobil ile katılmış ve yarışı tamamlamıştı. İngiltere ve Türkiye arasında şarj işlemi kolay olsa da, Türkiye sonrasında şarj ihtiyacını yerel halkın desteğiyle karşılamak zorunda kalan çift, 56 günde 16 bin kilometre yol kat etmeyi başarmıştı. Modifiye edilmiş Leaf’in menzilinin 145 kilometre civarında olduğunu düşününce bunun ne kadar zorlu bir görev olduğu daha iyi anlaşılıyor. Chris Ramsey, 2017’den bu yana şarj ağlarının geliştiğini ve bunun memnuniyet verici olduğunu dile getirdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER