Manşetler

Ekşi Sözlük’ten devam eden erişim engeli hakkında açıklama geldi

ekşi sözlük erişim engelleme

Türkiye’nin en popüler internet sitelerinden Ekşi Sözlük’e uygulanan erişim engeli devam ediyor. 21 Şubat itibarıyla uygulamaya koyulan engelleme kararına ilişkin olarak Sözlük tarafından yapılan itiraz, 2 Mart tarihinde Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği tarafından kabul edilmişti. Ancak bu kararla ilgili bir üst mahkeme olan Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği’ne sunulan itirazın kabülü nedeniyle hâlâ siteye erişilemiyor. Konuyla ilgili olarak şirketten resmi bir açıklama geldi.

Ekşi Sözlük’ün Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği tarafından alınan karara Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından itiraz edildiği ve üst mahkemenin de bu itirazı kabul ettiği belirtildi. BTK’nın Site Bilgileri Sorgu Sayfası’nda hâlâ ilk kararı görmek mümkün.

Söz konusu açıklamada sitedeki kullanıcıların genel bir görüşünün olmadığı hatırlatılırken; pek çok kullanıcının da site yönetimini “taraf olmamak” hususunda eleştirdiğine dikkat çekildi. Sitedeki genel görüşe muhalif olanların susturulduğuna dair eleştiriler reddedilirken, hiçbir kullanıcının içeriğinin de düşüncesi nedeniyle yayından kaldırılmadığının altı çizildi.

Açıklamada Ekşi Sözlük’ün hiçbir düşüncenin savunucusu olmamayı sürdüreceği; platformun herkesin kendi düşüncesini savunması için yer açmaya ve toplumsal hafıza kaydını tutmaya devam edeceğinin de altı çizildi. Açıklama “Hukuka inanmaya devam ediyoruz, mücadelemizi hukuk nezdinde sürdürmeye devam edeceğiz” cümlesiyle son buluyor.

Ekşi Sözlük’e erişim engeli nasıl kalkacak?

Bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz’e göre, Ekşi Sözlük’e uygulanan yasak mevcut koşullar altında iki-üç yıl sürebilir. Son kararın “kesin” olduğunu belirten Akdeniz, tek çözümün Anayasa Mahkemesi’ne başvurmak olduğunu dile getirdi.

Akdeniz Twitter hesabından konuyla ilgili olarak yaptığı paylaşımlarda şu ifadeleri kullandı: “Bir taraftan AYM, Twitter için 2014 yılında 10 gün içinde, YouTube için yaklaşık 2 ay içinde karar verirken, Wikipedia başvurusunu 2.5 yıl bekletmişti. Benzer şekilde OdaTV, Independent Türkçe ve JinNews için yapılan başvuruları da 2020’den beri bekletiyor ve karar vermiyor. Hatta OdaTV başvurusu, Ağustos 2020’den beri karar aşamasında bekliyor. Bu dosyada Adalet Bakanlığı görüş de verdi. AYM’nin BirGün, Diken, Sendika.org ve Wikipedia kararları ışığında OdaTV başvurusu bekletilecek bir başvuru da değil. Derhal karar verilmeliydi. Kısacası, 8/A maddesi kapsamında alınan tüm kararlar siyasi nitelikli ve basın, İnternet medyası & platformları susturmak amacı gütmektedir. AYM de süreci yavaşlatarak, etkili olabilecek tüm başvuru yollarını ortadan kaldırmakta, AİHM’e yapılacak başvuruları da ötelemektedir.”

İLGİLİ HABERLER