Teknoloji

Uzay organizasyonları Ay’ın kendi zaman dilimine sahip olmasını istiyor

ay

Ay’a olan ilgi son yıllarda yeniden artmaya başladı. Ne de olsa insanoğlu, yakında bu gök cismine yeniden ayak basmaya hazırlanıyor. Dünyanın dört bir yanındaki uzay ajansları ve özel şirketler, önümüzdeki yıllarda gerçekleşecek olan kendi Ay görevlerini planlıyor, ancak bunlar farklı saat dilimlerini kullandıklarında birbirleriyle koordine olmaları oldukça zor olacak. Neyse ki, Ay’a özel bir zaman dilimi belirlemek için somut adımlar geliyor.

Geçen yıl Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Hollanda’daki ESTEC teknoloji merkezinde yapılan bir toplantıda, uzay kuruluşları “ortak bir ay referans zamanı tanımlamanın önemi ve aciliyeti” hakkında konuşmuştu. Yeni bir duyuruda ise, ESA navigasyon sistemi mühendisi Pietro Giordano, bunu gerçekleştirmek amacıyla şimdi ortak bir uluslararası çaba başlatıldığını söyledi.

Şu anda, farklı uzay organizasyonları, yerleşik kronometreleri ve iki yönlü iletişim sistemleri için hâlâ kendi zaman dilimlerini kullanıyor. ESA, yeni ay keşfi çağında bunu yapmanın sürdürülebilir olmayacağını söyledi. Farklı ülkelerden gelen misyonlar ortak gözlemler yapacaklar ve bunlar aynı anda Ay’da bulunuyorlarsa, doğrudan birlikte çalışmasalar bile birbirleriyle iletişim kurmak zorunda kalabilirler.

Ay saatine karar vermek ve buna uymak kolay olmayacaktır. Üstelik bu durum benzersiz bir dizi zorlukla birlikte gelecektir. ESA’nın belirttiği gibi, doğru navigasyon titiz zaman tutmayı gerektiriyor, bu nedenle uluslararası uzay örgütleri grubunun tartışmak zorunda kalacağı konulardan biri, Ay’ın saat dilimini koruyup gözetlemekten sorumlu tek bir organizasyonun olup olmayacağıdır. Dahası, Ay saatini Dünya’nınkiyle senkronize edip etmeyeceklerine karar vermeleri de gerekecek, çünkü Ay’daki saatler uydunun konumuna göre daha hızlı çalışıyor. Dikkate almaları gereken pek çok faktör olsa da, buldukları her şey sonunda Ay yüzeyinde yörüngede dolaşan veya adım atan astronotlar için pratiklik sağlamalıdır.

ESA’nın İnsan ve Robotik Keşif Müdürlüğü’nün Ayışığı Yönetim Ekibinin bir üyesi olan Bernhard Hufenbach şunları söyledi: “Bu, tüm Dünya’nın karanlık gökyüzünde sadece küçük bir mavi daire olarak gördüğü, ekvatoral bölgede her günün 29,5 gün olduğu, iki hafta süren dondurucu Ay gecelerine sahip bir gök cisminin yüzeyinde oldukça zor olacak. Ancak Ay için bir çalışma zamanı sistemi oluşturduktan sonra, aynısını varış noktalarındaki diğer gezegenler için de yapabiliriz.”

İLGİLİ HABERLER