Bilim

Ebola virüsü için geliştirilmiş aşı Batı Afrika’da test ediliyor

Ebola salgınının Batı Afrika’daki ani yayılımının ardından bazı ilaç şirketleri ölümcül virüs için aşı geliştirme işlerine hız verdi. Bu aşılardan bir tanesi şu anda Mali’de test ediliyor ve eğer testler planlandığı gibi giderse, salgından en fazla etkilenen Batı Afrika ülkelerinde görev yapan sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlanacak.

Mali’nin rapor edilen bir Ebola vakası bulunmuyor, ancak bu ülkenin salgının başladığı ülke olan Gine’yle sınırı bulunuyor. Guardian’ın haberine göre, deneysel nitelikteki aşı oradaki üç sağlık çalışanına aşının herhangi bir yan etkisinin olmadığının test edilmesi amacıyla verildi. Aşının Ebola’nın vurduğu ülkelerde kullanılmasından önce 37 çalışanın daha bu aşıyı alacağı kaydedildi. Aşının ne kadar etkili olduğu virüsün vurduğu bölgelerde kullanılmaya başlanmadan bilinemeyecek.

ABD Maryland’deki Uluslar Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü tarafından geliştirilen ve GlaxoSmithKline tarafından üretilen aşı virüsle yürütülen savaşta kaderin tersine dönmesine yönelik umutları artırdı. Aşı sadece birkaç hafta önce ABD ve İngiltere’deki gönüllülerde de test edilmişti. Ayrıca geçtğimiz ay maymunlardaki testler de başarıyla sonuçlanmış, herhangi bir hastalık belirtisine rastlanmamıştı.

Ebola virüsünün gövdesinden alınan ve aktif olmayan bir parçanın vücuda verilmesinden oluşan virüsün 10 bin gibi yüksek miktarda dozunun yıl sonuna kadar hazır edileceği söyleniyor. Bu arada aşının öncelikli hedefi bölgede faaliyette bulunan doktorları ve diğer sağlık çalışanlarını korumak. Güvenilir bir aşının daha fazla sağlık çalışanının bölgeye gelmesini sağlayabileceği umuluyor.

İLGİLİ HABERLER