Teknoloji

“E-postanın mucidi” 74 yaşında hayata gözlerini yumdu

e-postanin mucidi ray tomlinson

Üretkenlik problemlerine yol açmakla suçlanmasına ve pek çok insana zaman zaman gına getirmesine rağmen, eğer e-posta olmasaydı dünyanın şimdikinden çok daha farklı bir yer olacağı rahatlıkla söylenebilir. Dolayısıyla “e-postanın mucidi” olarak anılan Ray Tomlinson’un 74 yaşında hayata veda etmesi, teknoloji dünyası için önemli bir kayıp olarak nitelenebilir. Pek bilinmese de, günümüzde sadece e-postalarda değil, çevrim içi başka platformlarda da kullanılan “@” işaretini de seçen Tomlinson, milyarlarca insanın hayatına görünmeden temas eden insanlar arasında bulunuyor.

İnsanlar e-posta öncesinde de bilgisayarlar aracılığıyla iletişim kurabilse de, kullanılan teknolojilerin hiçbiri e-postanın sunduğu kolaylığı sağlayamamıştı. “Günümüz internetinin atası” şeklinde tanımlanabilecek ARPANET’te insanlar bilgisayarlar aracılığıyla iletişim kurabilse de, bunun için aynı yerel ağı paylaşmaları gerekiyordu. Telefonda ise tarafların konuşmaya aynı anda iştirak etmeleri bir zorunluluktu.

E-posta, yüklü ücretler olmadan sesli mesajların sunduğu kullanım kolaylığını getirdi. Kişisel bilgisayarların sayısının artması ve internetin yaygınlaşması da, e-postanın köklerini daha hızlı salmasını mümkün kıldı. Tomlinson’ın e-posta için seçtiği “@” sembolü ise çevrim içi ortamda bir kişiye veya kuruma seslenirken kullanılan evrensel bir araç haline geldi. Tomlinson, söz konusu işareti klavyenin az kullanılan unsurlardan biri olması sebebiyle tercih ettiğini belirtmişti. E-posta öncesinde “@” işareti, muhasebe ve ticaret işlemlerinde kullanılan bir semboldü.

Önce teknoloji dünyasında yaygın bir iletişim aracına dönüşen e-posta, daha sonrasında tüm endüstrilerde ve kişisel iletişimde kullanılmaya başlandı. Günümüzde “neredeyse antik” bir sistem olarak görülse de, önemi ve yaygın kullanımı nedeniyle e-postanın uzun bir süre daha hayatımızda olacağı rahatlıkla söylenebilir. “@” işaretinin ömrünün e-postadan çok daha uzun süreceğini dile getirmek de yanlış olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER