Teknoloji

Duolingo’da Klingonca dersleri başlıyor

duolingo klingoncaDuolingo, dil öğrenmek isteyenlerin yardım aldığı uygulamalar arasında en popüler seçeneklerden biri durumunda. Platform üzerinden erişilebilen dil kurslarının arasına oldukça ilginç bir seçenek daha ekleniyor. Duolingo Klingonca öğrenmek isteyenlere de yardımcı olmaya başlıyor.

Star Trek (Uzay Yolu) evrenindeki Klingon gezegeninin resmi dili olan Klingonca, Star Trek hayranları tarafından büyük bir hevesle öğreniliyor. Son iki yıldır Duolingo’nun Incubator sitesinde geliştirilen Klingonca kursları, sonunda servisin web sitesinde erişime açıldı. iOS ve Android uygulamalarını kullananlar ise Klingonca dersleri için biraz daha bekleyecek.

Klingonca, Star Trek için Marc Okrand tarafından hazırlanmıştı. Okrand, bu süreçte Klingoncayı tam teşekküllü bir dile dönüştürmek için çalışmaya da devam etti. Duolingo’daki derslerin hazırlanması için dili akıcı şekilde konuşan gönüllülerle işbirliği yapılırken, gerekli resmi lisans da CBS’ten alındı.

Duolingo için Klingonca derslerinin hazırlanma süreci pek de sorunsuz olmamışa benziyor. Engadget’a konuşan Duolingo’nun kıdemli halkla ilişkiler müdürü Michaela Kron, Klingoncada kelimelerin ortasında kesme işaretlerinin bulunduğunu ve sistemlerinin ilk başta bunu algılayamadığını belirtti. Şirket, Klingoncada büyük harflerin kullanımının önemli olduğunu ve kelime anlamlarının harf kullanımına göre değişiklik gösterebileceğini de hatırlattı.

Duolingo Klingonca öncesinde başka bir “kurgu” dil için daha kurslar hazırlamıştı. Popüler dizi Game of Thrones’ta konuşulan Yüksek Valiryan dili için de Duolingo’da dersler oluşturulmuştu.

İLGİLİ HABERLER