Teknoloji

Donald Trump Rus trollere yönelik siber saldırıyı doğruladı

Donald Trump

ABD normalde Rusya’ya karşı gerçekleştirdiği siber saldırılar konusunda pek fazla konuşmasa da, bunlardan birini doğruladı. ABD Başkanı Donald Trump, The Washington Post’a verdiği röportajda, 2018’de ABD ara seçiminin yapıldığı gün Rusya’nın İnternet Araştırma Merkezi (IRA) isimli organizasyonuna yönelik bir siber saldırıya onay verdiğini belirtti. 2016’dan bu yana Rusya’nın ABD seçimlerine müdahalesinin kilit ayaklarından biri olan IRA, Rus trollerinin merkez üssü olarak değerlendiriliyor.

Birkaç gün süren saldırının faydalı olduğunu söyleyen Trump, “Bakın, (Rusya’yı) durdurduk” şeklinde konuştu.

Trump, röportajında selefi Barack Obama hakkında gerçeği yansıtmayan bazı iddialarda bulunmaktan da geri kalmadı. Trump, Obama’nın seçimlere Rus müdahalesi konusunda hiçbir şey yapmadığını öne sürdü. Ancak 2016’nın ekim ayında Rusların Demokratlara yönelik siber saldırılarını açık biçimde eleştiren Obama, aralık ayında yaptırım kararı almıştı. Obama’nın aynı yılın ağustos ayında Rusların Amerikan seçim sistemine yönelik saldırı girişimlerinin ardından gizli bir siber operasyon talimatı verdiği de daha sonra ortaya çıkmıştı.

ABD’nin 2018’de gerçekleştirdiği siber saldırının  ara seçimlerin meşruiyetine yönelik olası eleştirileri durdurmak amacıyla yapıldığı söyleniyor. Söz konusu seçimlerde Demokratlar, Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu yeniden ele geçirmişti.

Söz konusu açıklama, Trump için bir ton değişikliği niteliği taşıyor. ABD Başkanı, daha önce Rusya’nın ABD’ye yönelik siber saldırılarını durdurduğuna dair açıklamalar yapmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in açık kanıtlara rağmen seçimlere müdahale iddiasını kabul etmeyen açıklamaları da Trump’tan destek bulmuştu.

Donald Trump tarafından yapılan bu açıklamaya Rusya’dan henüz bir yanıt gelmiş değil. Ancak Kremlin’in tıpkı geçmişte olduğu gibi bugün de IRA’nın faaliyetleriyle bağlantı iddiasını reddetmesi muhtemel görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER