Eğlence

Disney 21st Century Fox’u 52.4 milyar dolar karşılığında satın aldı

disney 21st century fox
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

disney 21st century foxDisney 21st Century Fox’un çoğunluk hissesini 52.4 milyar dolar karşılığında satın aldığını açıkladı. Taraflar arasındaki görüşmeler bir süredir devam ediyordu. Çevrimiçi içerik pazarında Amazon ve Netflix’e rakip olmaya hazırlanan Disney, son hamlesiyle portföyüne bu rekabette yardımcı olacak önemli varlıklara kavuştu.

Söz konusu satışla birlikte 21st Century Fox film stüdyosu Disney’in kontrolüne geçti. Dünya genelinde yayın yapan FX ve National Geographic ile bazı bölgesel spor kanalları da Disney’in çatısı altına girdi. Fox’un ABD’de faaliyet gösteren video servisi Hulu’daki hisseleri de Disney’in oldu. Disney adına bu anlaşmanın en önemli getirilerinden birisi de Fox’un Avrupa’da faaliyet gösteren kablolu yayın şirketi Sky’daki hisseleri oldu.

Fox TV, Fox News haber kanalı ve gazeteler, Disney ve 21st Century Fox arasındaki anlaşmanın dışında kaldı. Bu varlıkları ayrı bir çatı altında toplayacak olan Fox, haber ve spor üzerinde yoğunlaşacak.

Bu büyük ölçekli satın alma, Disney’in modern bir eğlence imparatorluğuna dönüşme isteğinin en önemli göstergesi olarak nitelenebilir. Şirket, öncülüğünü Netflix’in yaptığı “isteğe bağlı içerik” pazarında söz sahibi olmak için hem içerik hem de teknolojik altyapı konusunda önemli bir adım attı.

İçerik ve teknoloji, Disney’in son hamlesinin iki önemli boyutunu oluşturuyor. İçerik tarafında Disney’in katalogu hâli hazırda oldukça zengin. Star Wars, Marvel ve Pixar’ın içerikleri Disney’in kontrolünde. Fox’un satın alınmasıyla birlikte listeye X-Men ve The Simpsons gibi içerikler de dahil oluyor.

Teknoloji ve dağıtım kanalında ise Sky’ın satın alınması, Disney’e uluslararası düzlemde önemli bir hareket alanı sağlıyor. Disney’den yapılan açıklamada, Fox’un Sky’ın hisselerinin tamamının alması için sürecin devam ettiğini ve bu sürecin Disney & 21st Century Fox anlaşmasının onaylanmasından önce tamamlanmasının beklendiği belirtildi. Sky’ın varlığı, uluslararası alanda büyüyen Amazon ve Netflix’in karşısında Disney’e bir avantaj sağlıyor.

 

Disney 21st Century Fox ile Hulu’nun da çoğunluğunun sahibi oldu

Disney 21st Century Fox ile Hulu’nun da çoğunluk hissesinin sahibi oldu. Ancak bu durum, şirketin Hulu’da istediğini yapabileceği anlamına gelmiyor. Hulu’nun ortakları arasında Comcast da bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER