Teknoloji

DARPA herkese açık araştırmalarını tek bir yerde topladı

ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı veya bilinen kısaltmasıyla DARPA, üniversitelere ve özel araştırma laboratuvarlarına teknoloji araştırmalarında ödeneklerle sponsor oluyor. Robotlardan elektroensefalografik başlıklara, yazılımlardan yeni programlama dillerine kadar sayısız proje DARPA’nın sağladığı ödeneklerle ilerliyor.

darpa-logo-050214 (650 x 333)

Yürütülen araştırmaların çoğu herkese açık olsa da, bunlara erişim o kadar kolay değildi. Neyse ki, DARPA araştırmacı ve geliştirici camiasından gelen taleplere sonunda kulak verdi ve DARPA Open Catalog adını verdiği web sitesini hayata geçirdi. Bu web sitesi DARPA katkısıyla yürütülen tüm açık projelerin kaynak kodlarını ve diğer verilerini bir araya getiriyor.

Söz konusu çalışmanın program yöneticisi olarak görev yapan Chris White, açık kaynak katalogunu sunmanın devlet için yazılım üretimine katkıda bulunacak uzman sayısını artıracağını kaydetti. Bilgisayar bilimleri camiasının yazılımlarını test edip değerlendirerek bunu tek başına çözüm veya ürünlerinde bir parça olarak sunmalarını umduklarını da dile getirdi.

Katalog içinde altmıştan fazla proje yer alıyor. Bunların çoğu büyük veri kümelerini düzenlemeye odaklanıyor. Örneğin bunların arasında Microsoft Research ve Yahoo Research araştırma kurumları tarafından desteklenen Vowpal Wabbit adlı hızlı öğrenme sistemi de bulunuyor. Ayrıca MIT tarafından geliştirilmiş Julia adlı dinamik dil de bu katalogda bulunuyor.

ABD Savunma Bakanlığı’nın bir parçası olan DARPA, ülkenin savunmasına destek verecek teknolojik gelişimlerden sorumlu. Tabii ki, bunlar belirli süreler sonunda günlük hayatta kullandığımız teknolojilere de dönüşebiliyor. İnternet ve GPS bu teknolojilere verilecek iki büyük örnek olarak nitelendirilebilir.

DARPA yazılım, yayın, veri ve deneysel sonuçlar gibi projeleri hakkında çeşitli detayları yayınlamaya devam edeceğini kaydetti.

İlgili >> DARPA Open Catalog

[Görsel – Wikimedia Commons]

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER