Teknoloji

Microsoft Cortana’nın Windows 11 uygulamasını kapattı

cortana

Microsoft Cortana Windows 11 uygulamasının fişini çekti. Cortana için dağıtıma çıkan son güncelleme, dijital asistanı devredışı bırakıyor. Yazılım devi, Cortana’nın iOS ve Android uygulamalarını neredeyse üç yıl önce sonlandırmıştı.

Cortana’yı çalıştırmaya çalışan Windows 11 kullanıcılarının karşısına uygulamanın kullanımdan kaldırıldığını belirten bir mesaj çıkıyor. Bu mesajda değişiklikle ilgili bir destek makalesini bulmak da mümkün oluyor. Microsoft aynı zamanda Teams mobil, Microsoft Teams Display ve Microsoft Teams Room içinde sunulan Cortana desteğini de sonbahar itibarıyla sonlandırmayı planlıyor. Şirketten verilen bilgiye göre, Cortana mobil cihazlarda Outlook içinde yaşamaya devam edecek.

Cortana yola Windows Phone için hazırlanmış bir dijital asistan olarak çıkmış ve 2015’te de Windows 10’a eklenmişti. Windows 10’da görev çubuğuna derin şekilde entegre edilen Cortana; sesli komut, hatırlatıcı ve uygulama açma gibi eylemlerde destek sağlıyordu. Windows 11 ile birlikte Cortana görev çubuğundan ve başlatma deneyiminden çıkarılmış ve bu haftaya kadar bağımsız bir uygulama olarak varlığını sürdürmüştü.

windows 11 cortana

Cortana Windows 11 çıkmadan önce gözden düşmüştü

Cortana, iOS ve Android uygulamalarının tasarımındaki kapsamlı değişikliğe rağmen, Amazon Alexa ve Google Asistan ile rekabet edememişti. Cortana’nın kaderinde Microsoft’un Windows Phone başarısızlığı önemli bir rol oynarken; Microsoft CEO’su Satya Nadella da 2019’da yaptığı açıklamada Cortana’nın rakiplerinin gerisinde kaldığını itiraf etmişti.

Microsoft Cortana Windows 11 uygulamasını kapattığı şu günlerde Windows 11 için Copilot isimli yeni bir kenar çubuğu üstünde çalışıyor. Bing Chat tabanlı olan Copilot, Windows ayarlarını kontrol etmek ve soruları yanıtlamak gibi pek çok eylemi yerine getirebiliyor.

İLGİLİ HABERLER