Teknoloji

Çocuklara özel Instagram için tepe yöneticisinden doğrulama geldi

instagram algoritması
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Instagram’ın tepe yöneticisi Adam Mosseri, popüler fotoğraf paylaşım uygulamasının 13 yaşın altındaki çocuklara özel bir versiyonu için çalışmaların sürdüğünü doğruladı. Facebook’un sahibi olduğu şirket, Mosseri’nin söylediğine göre, birçok çocuğun Instagram kullanmak istediğini biliyor. Ne var ki, BuzzFeed’in haberine göre henüz detaylandırılmış bir plan bulunmuyor.

Mosseri, BuzzFeed News’e “Ancak çözümün bir parçası, gençler veya çocuklar için ebeveynlerin şeffaflık veya kontrole sahip olduğu bir Instagram sürümü oluşturmaktır” dedi. “Keşfettiğimiz şeylerden biri de bu.” Instagram’ın mevcut politikası, platformdaki 13 yaşın altındaki çocukları yasaklıyor.

Facebook temsilcisi Joe Osborne ise, The Verge sitesine gönderdiği bir e-postada, “Çocuklar giderek artan bir şekilde ebeveynlerine, arkadaşlarını takip etmelerine yardımcı olacak uygulamalara katılıp katılamayacaklarını soruyor.” dedi. “Şu anda ebeveynler için çok fazla seçenek yok, bu nedenle Messenger Kids’te yaptığımız gibi, ebeveynler tarafından yönetilen, çocuklara uygun ek ürünler geliştirmek için çalışıyoruz. Çocukların arkadaşlarına ayak uydurmasına, yeni hobileri ve ilgi alanlarını keşfetmesine ve daha fazlasını keşfetmesine yardımcı olmak için Instagram’a ebeveyn kontrollü bir deneyim getirmeyi araştırıyoruz.”

BuzzFeed News, Instagram ürün başkan yardımcısı Vishal Shah’ın, şirket tarafından öncelikli olarak bir “gençlik ayağı” projesinin belirlendiğini söylediği bir dahili mesaj panosundan bir mesaj da yayınladı. Shah mesajında, Topluluk Ürün Grubu’nun “gençler için mümkün olan en güvenli deneyimi sağlamak amacıyla” gizlilik ve güvenlik konularına odaklanacağını yazdı. Mosseri, Google’dayken YouTube Kids’i yöneten başkan yardımcısı Pavni Diwanji ile birlikte projeyi denetliyordu.

Instagram da, bu haftanın başlarında platformu en genç kullanıcıları için güvenli hale getirme çalışmalarını açıklayan bir blog yazısı yayınlamıştı. Ancak 13 yaşın altındaki çocuklar için yeni bir sürümden bahsetmemişti.

Çevrimiçi ürünlerle 13 yaşın altındaki çocukları hedeflemek, yalnızca gizlilikle ilgili endişeleri beraberinde getirmiyor, aynı zamanda yasal sorunlar da içeriyor. Eylül 2019’da, ABD Federal Ticaret Komisyonu, Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası’nı (COPPA) ihlal eden, çocukların YouTube’da onlara reklam sunmak için izleme geçmişlerini izlediği için Google’a 170 milyon dolar para cezası verdi. TikTok’un önceki versiyonu Musical.ly ise, Şubat 2019’da COPPA’yı ihlal ettiği için 5,7 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.

Facebook, 2017 yılında, 6-12 yaş arası çocuklar için tasarlanmış Messenger sohbet platformunun reklamsız bir sürümünü çıkarmıştı. Bu uygulama geçen yıl Türkiye için de açılmıştı. Çocuk sağlığı savunucuları, bunu çocuklar için zararlı olduğu için eleştirdi ve CEO Mark Zuckerberg’i uygulamayı kapatmaya çağırdı. Daha sonra 2019’da Messenger Kids’teki bir hata, çocukların yabancılarla gruplara katılmasına izin vererek binlerce çocuğu yetkisiz kullanıcılarla sohbetlere maruz bıraktı. Facebook, “az sayıda” kullanıcıyı etkilediğini söylediği bu yetkisiz sohbetleri sessizce kapattı.

İLGİLİ HABERLER