Teknoloji

Çinli Xiaomi’nin piyasa değeri 46 milyar dolara ulaştı

xiaomi-301214

Çinli akıllı telefon üreticisi Xiaomi 1.1 milyar dolarlık yeni sermaye artırımının ardından 46 milyar dolarlık piyasa değerine ulaştı. Böylelikle şirket dünyanın en değerli teknoloji girişimi olma unvanını da elde etti. Satışlarını yıldan yıla yüzde 300 oranında artıran şirket geçen yılı 56 milyon dolarlık bir kârla kapattı.

Google servislerinin engelli olduğu Çin’de müşterileri telefona bağlı tutacak özel uygulamalar geliştirmeyi başaran şirket sadece çevrim içi satışlar yaparak bir dalga yarattı, ayrıca mağazalara ayıracağı paradan da tasarruf etti. Bunların yanında Xiaomi’nin başarısında önemli bir etken daha var, o da Apple.

Xiaomi’nin Apple’ı kopyaladığına dair birçok suçlama yöneltiliyor. İki şirketin yöneticileri de bu benzerlikle ilgili çeşitli yorumlarda bulunmuştu. Apple’dan Jony Ive her iki şirketin ürünleri arasında çok büyük benzerlikler görmediğini kaydetmişti. Xiaomi’nin küresel operasyonlardan sorumlu başkan yardımcısı Hugo Barra da geçtiğimiz aylarda yaptığı bir açıklamada, eğer iki şirketin de benzer yeteneklere sahip tasarımcıları bulunuyorsa, aynı sonuca varmalarının mantıklı olabileceğini vurgulamıştı.

Her iki şirketin ürünlerini karşılaştırdığınızda, Apple’ın yaptıklarına ve Xiaomi’nin yaptıklarına baktığınızda; akıllı telefonların, tabletlerin, medya oynatma cihazlarının büyük benzerlikler gösterdiğini göreceksiniz.

İLGİLİ HABERLER