Teknoloji

Çin turistlerin telefonuna gözetleme uygulaması mı yerleştiriyor?

cin

Çinli sınır koruma memurlarının ülkeye gelen bazı turistlerin telefonlarına gözetleme uygulamaları yüklediği iddia ediliyor. The Guardian, The New York Times ve Süddeutsche Zeitung gazeteleri tarafından yürütülen ortak araştırmaya göre; uygulamayla ile e-postalara, mesajlara, kişi listelerine ve cihaz hakkındaki bilgilere erişmek mümkün oluyor. Cihaz sahibine haber vermeden yüklenen bu uygulamanın Çin’e Kırgızistan üzerinden girenlerin telefonuna yüklendiği belirtildi. Kırgızistan üzerinden Çin’e gelenler, ilk olarak Sincan Özerk Bölgesi’ne giriş yapıyor. Çin, uzun yıllardır Sincan’da yaşayan Uygur Türklerine yönelik baskıcı bir politika izliyor. İzinsiz uygulama yükleme politikasının da bu baskıcı yaklaşımla bağlantılı olduğu söylenebilir.

Kırgızistan’dan gelen bazı yolcuların telefonlarını isteyen Çinli yetkililerin, bazı Android kullanıcılarının cihazlarına Feng cai isimli bir uygulama yüklediği söyleniyor. The Guardian’ın haberine göre, uygulama ilk başta bal yapan arılarla ilgili gibi görünüyor ve İngilizce dil seçeneği bulunmuyor.

Siber güvenlik uzmanları, uygulamanın yetkililer tarafından “problemli” olarak değerlendirilebilecek içeriklerin tespiti için kullanılabileceğini ifade ediyor. Bu “problemli” içeriklerin kapsamının ise Ramazan ayı hakkındaki bilgilerden, Japon metal grubu Unholy Grave’in müziklerine kadar uzanabileceği belirtiliyor. iPhone’larda uygulamaya rastlanmasa da, yetkililerin aldıkları telefonları başka bir odaya götürdükleri sırada iPhone’larda tarama yapıyor olabileceği iddia ediliyor.

Bu tarz izinsiz cihaz aramalarının örneklerini başka ülkelerde de görmek mümkün. Ancak Çin, özellikle Sincan bölgesinde, bunu bir standart hâline getirmiş durumda. Uygur Türklerine yönelik baskıcı politikasını çok uzun bir süredir devam ettiren Çin’in bir yüz tanıma şirketine bölgedeki 2.5 milyon kişiyi izlettiği daha önce ortaya çıkmıştı.

İLGİLİ HABERLER