Teknoloji

Çin Mars’ı Dünya’ya getiriyor

çin mars

Çin kısa süre önce Chang’e 4 adını taşıyan uzay aracını Ay’ın karanlık yüzüne indirmişti. Bu yıl içinde Chang’e 5 isimli uzay aracını göndererek Ay’ın keşfine yönelik çalışmalarını sürdürecek olan Çin’in planları Dünya’nın uydusuyla sınırlı kalmıyor. Çin Mars yolculuğu için de bir araç hazırlıyor. Bu aracın da 2020’de fırlatılması planlanıyor.

Çin, kızıl gezegene yolculuk hazırlıkları çerçevesinde yeryüzünde Mars deneyimi yaşanabilmesi için de Çingay eyaletindeki bir çölde Mars simülasyonu kampı inşa etti. Bu kamp araştırmacıların yanı sıra turistlere ve medyaya da açık olacak. Kamp, resmi bir eğitim tesisi olarak geçmeyecek.

80 dönümlük bir araziye inşa edilen Mars kampı, Çingay-Tibet platosundaki Lenghu şehrine 60 kilometre uzaklıkta. Kampın müdürü Gao Junling, bu çöl bölgesinin Dünya üzerinde Dünya’ya en az benzeyen yer olduğunu belirtti. Çin Uzay Bilimi ve Teknolojisi Kurumu’nun (CASTC) kültürel ve kreatif biriminin başında bulunan Pan Guohui ise kampın inşa edildiği bölgenin Çin sınırları içinde Mars’a en çok benzeyen bölge olduğunu dile getirdi.

Çin Mars kampında aynı anda 160 kişiye kızıl gezegen deneyimini yaşatabiliyor. Kamp, gelecekte Mars’a inşa edilecek kampların planlarına uygun olarak tasarlandı. Geçtiğimiz haziranda inşaatı başlayan kamp için 22.36 milyon dolar harcandı. Çinli yetkililer, kampın gerçek astronotların eğitiminde kullanılmayacağının altını çizdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER