Teknoloji

Çin’de en çok Samsung ve Xiaomi’nin telefonları kopyalanıyor

sahte-samsung-galaxy-s6-100715

Apple’ın tasarımlarını kopyalamakla eleştirilen Samsung ve Xiaomi, Çin’de denklemin diğer tarafına geçiyor. İki üreticiye ait akıllı telefon modelleri, Çin’in en çok kopyalanan akıllı telefonlarının başında geliyor. Samsung ve Xiaomi’nin popülaritesinin bu durumu tetiklediği belirtilirken, Xiaomi’nin anavatanında kopyalanmasını ilginç bir durum olarak nitelemek pek yanlış olmayacaktır.

Benchmark testleriyle ünlenen AnTuTu tarafından yapılan araştırmaya göre, Çin’deki kopya pazarının yüzde 60’ından fazlası Samsung ve Xiaomi’nin elinde bulunuyor. En çok kopyalanan cihazlar listesindeyse sırasıyla Xiaomi Mi Note, Xiaomi Redmi Note, Xiaomi Mi 3, Samsung Galaxy Note 3 ve Galaxy Note 4 bulunuyor. Samsung’un amiral gemisi telefonları Galaxy S6 ve Galaxy S6 edge’in de bu listeye girmeleri muhtemel gözüküyor.

Ortada, hem kullanıcılar hem de sektör için tehlikeli bir durum olmasa, gülünecek bir tablo bulunuyor. Rakamların sadece Çin pazarındaki durumu yansıtması, dünyanın kalanı için durumu daha iyi hâle getirmiyor. Sahte ve kopya cihazlar Çin’den dünyanın geri kalanına da rahatlıkla yayılıyor. Sahte Samsung Galaxy S6 ve S6 edge’lerin Batı ülkelerinde görülmeye başladığı belirtilirken, bu cihazları gerçeklerinden ayırt etmenin zorluğuna dikkat çekiliyor.

Sahte telefonlar mobil endüstrisini büyük ölçüde etkiliyor. Çinli üreticilerin bütün iyi niyetli çabalarına rağmen, korsan ürünler nedeniyle oluşan kamuoyu algısı bu çabaların görmezden gelinmesine neden oluyor. Çinli üreticilerin pazara meydan okuyamaz hâle gelmesinin rakiplerini hantallaştırması potansiyel tehlikeler arasında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER