Teknoloji

CIA Wikileaks kurucusu Julian Assange’ı kaçırmayı planlamış

wikileaks julian assange cia

ABD Merkezi İstihbarat Ajansı CIA, Donald Trump’ın ABD Başkanı olduğu dönemde Wikileaks kurucusu Julian Assange’ı kaçırmayı veya Assange’a suikast düzenlemeyi planlamış. Senaryolardan birinde Assange’ın Rusya’ya gönderilmesini engellemek için Assange’ı Ekvador’un Londra’daki elçilik binasından kaçırma fikri öne çıkarken; diğer planın doğrudan bir suikast girişimi olduğu öne sürüldü.

Bu planlardan hiçbiri uygulamaya koyulmadı. Ancak suikaste kadar uzanan planların yapılması, Wikileaks kurucusunun Amerikan istihbarat örgütleri için ne kadar büyük bir hedef olduğunu korkutucu bir şekilde gösteriyor.

Yahoo News tarafından hazırlanan haber için 30 eski resmi yetkiliyle konuşulduğu belirtilirken, bunlardan sekiz tanesinin Assange’ın kaçırılmasıyla ilgili detayları paylaştığı vurgulandı.

Operasyonların büyük bir kısmının Donald Trump yönetiminde planlanmış olması dikkat çekiyor. Bu dönemde Trump CIA’e çok az kısıtlama getirmişti. Dolayısıyla CIA’in toplumun önemli bir kısmının gazeteci olarak gördüğü Assange’a operasyon düzenlemeyi ciddi ciddi düşünmesine şaşırmamak gerekiyor.

Yine de, CIA ve Wikileaks kurucusu Assange’a yönelik planlarının bir açıdan da kafa karıştırıcı olduğu da söylenebilir. Donald Trump, 2016’da başkanlık için yarıştığı dönemde rakibi Hillary Clinton hakkındaki bilgileri ortaya çıkardığı için hem Assange’ı hem de Wikileaks’i çeşitli zamanlarda övmüştü. Bu övgülerin ardından Assange’a yönelik bir operasyona onay vermesi tuhaf görünüyor.

İLGİLİ HABERLER