Teknoloji

Chrome otomatik doldurma özelliği daha güvenli hâle geliyor

Google Chrome internet tarayıcısı için hazırlanan son güncelleme, otomatik doldurma özelliğinden yararlanmayı çok daha hızlı hâle getiriyor. Güncellemeyle birlikte kullanıcılar kartla yapacakları ödemeler için kart bilgisi girerken veya bir form doldururken biyometrik doğrulama çözümlerinden yararlanabilecek.

Örneğin, kredi kartı bilgilerini girmek gerektiğinde telefonun parmak izi tarayıcısını kullanarak bu işlem gerçekleştirilebilecek. Kaydedilen kartlar için geçerli olacak bu özellik sayesinde kullanıcıların her işlemde kredi kartının güvenlik (CVC) kodunu girmesine de gerek kalmayacak. Veya bir internet sitesine giriş yaparken kaydedilmiş hesap bilgilerini tek dokunuşla ilgili alanlara yerleştirmek yeterli olacak.

Bu yeniliklerin hem kullanıcıların işini kolaylaştırdığı hem de güvenliği artırdığı söylenebilir. Biyometrik güvenlik sayesinde cihaza erişenlerin çevrimiçi ortamda satın alma işlemi yapması zorlaşıyor. Kredi kartının kaydı sırasında CVC kodunu girmek zorunlu olsa da, daha sonraki işlemlerde parmak iziyle doğrulama yapmak yeterli olacak.

google chrome otomatik doldurmaŞifre kaydı için Chrome’u kullanmanın da güvenlik açısından faydaları olduğu söylenebilir. Google bu sayede kullanıcıların her bir platform için daha karmaşık şifreler belirleyebileceğini ve Chrome’a güvenerek bunları rahatlıkla saklayabileceğine dikkat çekiyor. Şirket, Chrome’un yemleme (phishing) saldırılarına karşı da koruma sağladığını hatırlatmayı ihmal etmedi.

Chrome’un yeni otomatik doldurma özelliğinin temelinde bir biyometrik doğrulama standardı olan WebAuthn bulunuyor. Google’ın bazı servislerine şifre olmadan giriş yapılmasını mümkün kılan özelliğin temelinde de bu standart mevcut.

Yeni otomatik doldurma özelliği Windows ve Mac üzerinde Google Chrome kullanıcılarıyla buluşmaya başladı. Özellik kısa süre içinde Chrome’un Android uygulamasında da devreye girecek.

İLGİLİ HABERLER