Teknoloji

Chrome OS 69 ile yeni Material Design tasarımı ve Linux desteği geldi

google chrome 76

Google‘ın Chrome‘da yaptığı kapsamlı görsel değişiklikler bu ayın başlarında masaüstü ve mobil sürümlerine gelmişti. Şimdi Google bunları Chrome OS‘in 69 numaralı yeni versiyonuyla birlikte Chromebook‘lara da getirdi.

Dikkat çeken en büyük değişiklik Chrome’un yeni Material Design teması oluyor. Böylelikle sekmelere yuvarlatılmış köşeler ekleniyor, aynı zamanda platformun genelindeki tasarım unsurları biraz daha yumuşatılıyor.

Yeni tasarım ile birlikte bazı ilginç özellikler de geliyor. Bunların arasında çok amaçlı adres çubuğuna hava durumu, spor karşılaşmaları veya diğer Arama kartı unsurları için arama terimini yazıp sonuçları anında almak var. Chrome’un iOS, Android ve masaüstü sürümleri sayesinde çoğu Google Chrome kullanıcısı bu tasarım değişikliklerine çoktan sahip olmuştu.

Chrome OS kullanıcıları için 69 numaralı versiyon ile birlikte Linux desteği de beta olmaktan çıkıyor ve Google’ın kararlı sürümü içine ekleniyor. Bu destek sayesinde bir geliştirici Linux uygulamalarını ve araçlarını terminal penceresi içinden çalıştırabilecek. Böylelikle Android uygulama veya servis geliştiricileri Chromebook üzerinde daha rahat çalışma imkanı bulacak.

Yeni tasarım ve Linux desteğinin yanı sıra, Chrome OS’in bu yeni versiyonu Night Light adı verilen bir özelliğini de barındırıyor. Night Light, Apple’ın Night Shift özelliğine benziyor. Diğer benzer yazılım araçları gibi Night Light da, ekranın renk sıcaklığını artırıyor ve monitör ışığının göze olan etkisini daha aza indirgiyor. Night Light’ı belirli bir zaman aralığında etkinleştirebilir veya gün batımı ile gün doğumu arasında çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Dikkat çekilmesi gereken son yenilik de Chrome OS’in durum çubuğuna eklenen mikrofon düğmesi oluyor. Böylelikle dikte özelliğine daha kolay erişiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER