Teknoloji

Google’ın Canlı Altyazı özelliği şimdi Chrome internet tarayıcısında

Google gerçek zamanlı alt yazı desteğini genişletiyor. Şirket daha önce Pixel telefonlarında bulunan Live Captions özelliğini şimdi bir Chrome internet tarayıcısı kullanan tüm kullanıcılara açıyor.

Live Captions, yani Canlı Alt yazı özelliği, makine öğrenmesinin yardımıyla videolar ve ses dosyaları için daha önce olmayan alt yazıları otomatik olarak oluşturuyor. Böylelikle duyma zorluğu çeken kişiler için web’i daha rahat erişilebilir hâle getiriyor.

Live Captions açıldığı zaman, bir şeyler izlerken ya da dinlerken, internet tarayıcısının alt kısmında küçük ve hareket ettirilebilir bir kutu gösteriliyor. Kelimeler hafif bir gecikmeyle gösteriliyor. Çok hızlı konuşmalarda ise ufak tefek hatalar görülebiliyor. Ancak ilk kez Pixel telefonlarında 2019’da görülen bu özellik, o zamandan bu yana epey gelişme kaydetmiş görünüyor.

google canlı alt yazı
İngilizce YouTube videolarını izlerken Canlı Altyazı otomatik olarak açılıyor.

Ses kısılsa veya tamamen kapatılsa bile, alt yazılar akmaya devam ediyor. Böylelikle başkalarını rahatsız etmeden videoları veya podcast’leri takip etmek mümkün olacaktır.

Chrome’un Canlı Alt yazı özelliği YouTube videolarında, Twitch akışlarında, podcast oynatıcılarda ve hatta SoundCloud gibi bazı ses yayın servislerinde de çalışıyor. Ne var ki, Chrome’daki Live Captions şu anda sadece İngilizce dilinde hizmet veriyor.

google canlı altyazı
İngilizce olarak yayınlanan podcast’leri takip etmek için bu özellik epey kullanışlı görünüyor.

Chrome’da Canlı Altyazı nasıl açılır?

Live Captions Chrome’un en son versiyonunda açılabiliyor. Bunun için Ayarlar’ı açmanız, daha sonra Gelişmiş bölümü altında yer alan Erişilebilirlik’i seçmeniz gerekiyor. Eğer bu seçeneği görmüyorsanız, internet tarayıcısını elle güncelleyip yeniden başlatın. Erişilebilirlik ayarlarının en başında Canlı Altyazı seçeneğini göreceksiniz. Bunu açık hâle getirdiğinizde, Chrome hızlı şekilde bazı konuşma tanıma dosyalarını indirecek. Daha sonra internet tarayıcınızda bir ses oynattığınızda alt yazıları da göreceksiniz.

chrome canlı alt yazı

Canlı Altyazı özelliği ilk olarak Android Q beta sürümüyle birlikte gösterilmişti. Ancak şimdiye kadar sadece bazı Pixel ve Samsung telefonlarına özeldi. Şimdi Chrome internet tarayıcısına gelen bu özellik daha fazla kullanıcı kitlesine yardımda bulunacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER