Teknoloji

CES 2024’te Wi-Fi 7 teknolojili dizüstü bilgisayarlar sahne aldı

wi-fi 7

Dünyanın önde gelen dizüstü bilgisayar markaları bu hafta içinde Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES 2024) sahne aldılar ve yeni tasarımlar, yongasetleri hatta “Yapay Zeka” terimlerini kullanarak modellerini tanıttılar. Ancak oyun odaklı oyuncular için hayati bir öneme sahip en kritik güncellemeyi de sıradan bir detay gibi sundular: Gelişmiş Wi-Fi desteği. Wi-Fi 7 ile desteklenen yeni nesil dizüstü bilgisayarlar, oyun severlere hız ve bağlantı kalitesi vaat ediyor.

Wi-Fi 7 İle güçlenen oyun deneyimi

Wi-Fi 7 teknolojisi, oyun meraklılarına özel olarak gelmiş gibi görünüyor ve bu alan üzerinde yoğunlaşmak da son derece makul. Wi-Fi 7’nin en büyük avantajlarından biri, çoklu bağlantı bandı desteği sunması. Multi-Link Operation adı verilen bu özellik, dizüstü bilgisayarınıza paketlerini nereye yönlendireceği konusunda seçenek sunuyor. Yani, 5GHz bant kapasitesine ulaştığında, daha boş olan 6GHz bandını kullanarak veri aktarımı yapabiliyor ve böylece tam tersi durumunda da aynı esneklikten faydalanabiliyor. Yoğun bir ağda bile düşük gecikme süreleri sunuyor olması, ethernet bağlantısına alternatif olması açısından kritik öneme sahip.

Yeni sunulan dizüstü modellerinin arasında Wi-Fi 7 ile uyumlu olanlar da var ve pek çoğu çok yakında piyasaya çıkacak. Ancak şimdilik bu modeller oldukça pahalı; 16 inç boyutunda Razer Blade 16’nın yurt dışı başlangıç fiyatı 3.000 dolar iken, 18 inçlik MSI Titan 18 HX A14V en az 5.000 dolara mal oluyor. (Şu anda yurt dışında ön siparişe açık tek model ise 9.099 dolar.) Her iki modelin de ocak ayının ortasında piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Bir yandan, tüm birikiminizi dizüstü bir bilgisayara harcamak istemiyorsanız, Wi-Fi 7 özellikli daha uygun fiyatlı oyun modelleri de duyuruldu. Mart ayında piyasaya çıkacak olan 2.099 dolarlık Lenovo Legion 7i ve daha da uygun fiyatlı olan 1.499,99 dolara satışa sunulacak HP Omen Transcend gibi modeller bulunuyor. Dell’den, iki Alienware oyun dizüstü bilgisayarı da Wi-Fi 7 güncellemesi aldı, şirketin popüler XPS serisinden ise XPS 13 ve XPS 16 modelleri bu yeniliğe kavuştu.

Fuarda, Wi-Fi 7’ye sahip oyun dizüstü bilgisayarlarına yönelik sözsüz bir kuralın dışında kalan büyük bir istisna Asus oldu. Şirketin ROG serisi dahilinde duyurduğu Zephyrus dizüstü bilgisayarlarının hiçbirinde Wi-Fi 7 özelliği bulunmuyor. Bu durum, şirketin Wi-Fi 7 destekli bir yönlendirici ile piyasaya ilk çıkan firmalardan biri olmasını düşündüğümüzde şaşırtıcı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER