Teknoloji

Swarovski’den kuşları tanıyabilen akıllı dürbün: AX Visio

swarovski ax visio

Swarovski denince herkesin aklına önce parlak taşlar geliyor. Ancak optik teknolojileri de markanın faaliyet alanları arasında yer alıyor. Swarovski AX Visio adını taşıyan ve CES 2024‘te tanıttığı akıllı dürbünüyle bu alandaki iddiasını da gösteriyor.

AX Visio, kullanıcıların baktıkları kuşun türünü tespit edebilme yeteneğine sahip. Bunun için kullanıcıların dürbünü bir kuşa doğrultması, görüntüyü odaklaması ve ardından işlem düğmesine basması gerekiyor. Sistem birkaç saniye içinde Merlin Bird ID veri tabanından gerekli verileri çekiyor ve kuşun adını görüntünün üstüne yerleştiriyor.

Veri tabanında 9 binden fazla tür bulunuyor. Hatta bir kuşun beklenmedik bir durumda görülmesi durumunda tahminin kesinlik derecesi de gösteriliyor. Ancak AX Visio’nun yapabildikleri sadece kuş türlerini tanımakla yeterli kalmıyor.

Göz mercekleri arasında, çeşitli özellikler arasında geçiş yapmayı sağlayan, kameralardakilere benzer bir fonksiyon tekerleği bulunur. Buna, yerleşik Mammal, Dragonfly ve Butterfly ID veritabanlarına bağlanan bir Wildlife ID sürümü de dahil. Ayrıca, eşleştirilmiş bir akıllı telefona resim ve video göndermeyi mümkün kılan bir kamera da Swarovski’nin akıllı dürbününde mevcut.

Buna ek olarak; sistem aynı zamanda gelecekte ihtiyaç duyabileceğiniz özel veritabanları için alan içeren odaklama tekerleği ile genişletilebilir olacak şekilde de tasarlanmış. Örneğin, yıldızlar için bir veri tabanı oluşturmak veya havacılık tutkunlarının yukarıda uçan şeyin markasını ve modelini tespit edebilmeleri için uçak türleri için bir veri tabanı oluşturmak potansiyel genişleme alanları arasında yer alıyor.

AX Visio’nun dikkat çekici bir diğer özelliği ise keşif paylaşımı. Böylelikle dürbün sizdeyken gördüğünüz bir şeyi yanınızdakilerin de kolayca görmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için sadece görülen şeyi etiketlemek yetiyor. Ardından AX Visio başkasına verildiğinde yanıp sönen oklarla kullanıcıları aradıkları şeye veya yere yönlendiriyor.

Swarovski AX Visio şubat ayında satışa sunulacak

Görsellerden de anlaşılabileceği üzere, AX Visio’da üç lens bulunuyor. Ortadaki lenste 13 megapiksellik HD video kaydı yapabilen bir sensör mevcut. 8 GB’lık depolama alanı sayesinde toplamda 1 saat video veya 1700 fotoğraflık bir saklama kapasitesi sunuluyor. Dürbün, yüzde 88 oranında ışık iletimiyle 10x’e kadar yakınlaştırma yapabiliyor. Swarovski, camlarının yüksek kontrast ve renk doğruluğuyla bozulmamış görüntüler sunduğunu belirtiyor.

Swarovski AX Visio için 4600 avro ödemek gerekiyor. Akıllı dürbün şubat ayında satışa sunulacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER