Teknoloji

Cellebrite iPhone’ların kilitlerini kırmasının kamu yararına olduğuna inanıyor

cellebrite iphoneCellebrite iPhone üzerindeki güvenlik kilidini kırabildiğini FBI için gerçekleştirdiği çalışmayla göstermişti. İsrail merkezli güvenlik şirketi, kısa süre önce de iOS 11.2.6’nın yüklü bulunduğu cihazlar da dahil olmak üzere tüm iPhone modellerinin kilidini açabildiğini açıklamıştı. Forbes dergisine konuşan şirketin pazarlama şefi Jeremy Nazarian, böyle bir güce sahip olmalarının kamu yararına olduğunu belirtti.

Nazarian, sahip oldukları teknoloji sayesinde katliamların ve çocuklara yönelik suçların aydınlatılmasına, uyuşturucu çetelerinin çökertilmesine ve kamu güvenliğine karşı oluşan tehditlerin bertaraf edilmesine yardımcı edebileceklerini dile getirdi. Cellebrite yöneticisi, kilit kırma sürecinde insanların telefonlarını dinleme gibi bir eylemde bulunmadıklarının altını çizdi. Şirket, iPhone’ların kilidini kırmak için de konuya ilişkin mahkeme izninin olmasını zorunlu tutuyor.

Cellebrite’ın telefonların kilidini açmak için nasıl bir yöntemden yararlandığı bilinmiyor. Point3 Security isimli şirketin siber çözümler direktörü Ryan Duff, şirketin iPhone’un Güvenli Bölge isimli yongasında bir açık bulmuş olabileceği tahminini yürütüyor. iPhone 5s’ten bu yana Apple tarafından kullanılan söz konusu yonga, siber korsanların giriş kodu denemelerinin arasında daha uzun beklemesine neden oluyor. Duff, Cellebrite’ın bu yongada bir açık keşfetmiş olması durumunda 6 saatlik bir giriş kodunu 23 saatten kısa bir süre içinde aşabileceğine inanıyor. Güçlü bir giriş kodu oluşturmanın önemini hatırlatan Duff, harflerin ve sayıların bir arada olduğu bir giriş kodunu aşmanın 5 yılı bulabileceğini belirtti.

Duff’ın ortaya attığı teorinin gerçekle bir ilgisinin olmaması ihtimaller arasında yer alıyor. Cellebrite iPhone kilidini açmakta kullandığı yöntemi de hiçbir zaman açıklamayacak gibi görünüyor. Şirket, insanlığın yararına bir iş yaptığı mesajını vermeye de uzun bir süre boyunca devam edeceğe benziyor.

İLGİLİ HABERLER