İncelemelerManşetler

Casper VIA V9 İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

casper-via-v9-inceleme-00021

Casper’ın VIA serisi telefonları ilgi görüyor olmalı ki, Casper bu ilgiden güç alarak daha cesur adımlar atıyor. Geçtiğimiz haftalarda çıkan Casper VIA V9 ile birlikte orta segment Android telefon pazarına rekabetçi bir ürün kazandırılmış oldu. İnce metal gövdesi, ortalamanın üstü olarak nitelendirilebilecek teknik özellikleri ve uygun fiyatıyla Casper VIA V9, bugünlerde biraz daha fazla ihtiyacını karşılayacak, ancak bütçesinde de büyük bir delik açmayacak telefon arayanların ilgisini çekecek bir ürün gibi görünüyor. Casper VIA V9 ile ilgili detayları yazının devamında yer alan incelemede bulabilirsiniz.

casper-via-v9-inceleme-00004casper-via-v9-inceleme-00005casper-via-v9-inceleme-00011casper-via-v9-inceleme-00015Casper VIA V9 içinde bulunduğu fiyat segmentine yakışacak bir akıllı telefon. Önden baktığınızda karşınızda sıradan bir giriş-orta seviye Android telefon var gibi görünüyor, ancak arkayı çevirdiğinizde bu sefer işler değişiyor ve üst sınıf Android telefonlarınınkine benzer bir tasarım ve malzeme sizi karşılıyor.

VIA V9’un ön yüzü tamamen Corning Gorilla Glass 3 ekran camıyla kaplı. Bu ekran camını plastik çerçeve çevreliyor. Bu ince çerçeve öndeki ekran camıyla kenarları ve arkayı kaplayan metal gövdeyle buluşuyor. Yumuşak bir yüzeye sahip olan metal bölüm Casper VIA V9’a gerçekten de değerli bir hava katıyor. Üstelik metal yüzey çizilmelere karşı da epey dayanıklı görünüyor. Aynı şekilde ekran camı ve ince çerçeve de çizilmelere karşı dayanıklı.

Metal bölümde alt ve üst kenarlara geçiş noktasında yivlenmiş yapıyı görüyoruz. iPhone 5/5s, HTC One M9 gibi akıllı telefonlarda gördüğümüz bu ince işçiliği Casper VIA V9’da görmek etkileyici. Ancak bu bölümün aşınmaların en fazla meydana geldiği bölüm olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Gerçekten de bu yivlenmiş bölümlere baktığımızda ufak tefek aşınmaların bulunduğunu görüyoruz.

Casper VIA V9’un bu çekici tasarımını ince profil tamamlıyor. Sadece 6.4 mm.’lik kalınlığa sahip olan gövdenin arkadan kenarlara geçişlerde yaptığı kavis, uzun kenarların yuvarlatılması Casper VIA V9’un elde rahatlıkla tutulmasını sağlıyor. Buna bir de 5 inç’lik ekran nedeniyle nispeten düşük olan yüzey alanını ekleyelim. Sonuç olarak ince profil, yuvarlatılmış kenarlar ve nispeten dar yüzey alanı sayesinde karşımızda tek elde bile rahat tutulup kullanılan bir telefon var. 141 x 71.2 x 6.4 mm.’lik boyutlara sahip olan telefonun ağırlığı da sadece 124 gr. VIA V9’u cepte taşımakta da herhangi bir sorun görünmüyor.

Casper VIA V9’un yüzey alanı düşük dedik, ancak 5 inç ekranın etrafında çok da dar olarak nitelendirilemeyecek bir çerçeve bulunuyor. Ekranın altında fiziksel tuşlar bulunmasa da burada tuşların rahatlıkla sığacağı bir alan bırakılmış. Üst bölümde ise ahize hoparlörü, sensörler, 5 megapiksel ön kamera ve LED flaş görüyoruz. Ayrıca ahize hoparlörünün üstünde LED durum gösterge lambası da bulunuyor. Sol kenarda ses tuşunu, sağ kenarda ise microSD kart yuvası, güç butonu ve SIM kart yuvasını görüyoruz. Evet, Casper VIA V9’un metal gövdesi yekpare, herhangi bir parçası çıkarılmıyor, bu nedenle microSD ve SIM kart yuvaları da tepsi şeklinde, sivri uçlu bir cisim yardımıyla çıkarılıyor.

Üst kenarda 3.5 mm. kulaklık jakı, alt kenarda ise microUSB portu, ana mikrofon ve hoparlör bulunuyor. Küçük boyutlu hoparlör yeterli seviyede ses çıkışı sağlıyor, çok yüksek sayılmaz, ancak bir telefon için makul karşılanabilir. Oyun oynarken parmağınızın hoparlörü kapatması olası, bu da oyun keyfine biraz olsun gölge düşürebilir. Alttaki mikrofona ek olarak arkada da, flaşın hemen yanında ikinci mikrofon bulunuyor. 13 megapiksel kamera, LED flaş da bu mikrofonun yanına yerleştirilmiş. Casper logosu da oldukça şık duruyor. VIA V9’un elimizdeki yeşil renkli versiyonu epey çekici duruyor. Altın ve titanyum gri versiyonlarının da aynı çekicilikte olduğunu tahmin ediyoruz.

casper-via-v9-inceleme-00020casper-via-v9-inceleme-00023Casper VIA V9’un 5 inç ekranı 1280 x 720 piksel çözünürlüğe sahip. Yüksek kontrastlı AMOLED ekranın 294 ppi’lik piksel yoğunluğu yeterli keskinliğin elde edilmesini sağlıyor. Belki üst sınıf, Full HD Android telefon ekranlarındaki gibi pikselsiz bir görünüm söz konusu değil, ancak yeteri kadar net yazı ve grafiklerin sunulduğunu söyleyebiliriz. Ekranın parlaklık seviyesi yüksek sayılır, renkler de oldukça canlı görünüyor. Bu arada MiraVision sayesinde resim kalitesini iyileştirecek şekilde yazılımsal düzenlemeler yapabilirsiniz, tıpkı TV’lerde olduğu gibi. Bunun yanı sıra ClearMotion da özellikle hareketli görüntülerde akışkanlığı daha da iyi hâle getiriyor. IPS teknolojisi sayesinde Casper VIA V9’un ekranı 178 derecelik geniş görüş açısı sunuyor. Parlak güneş ışığı altında da bu ekranın yeterli görüş sunduğunu ve telefonu kullanmaya olanak sağladığını söyleyebiliriz.

VIA V9’un içine baktığımızda bu sınıftaki birçok telefonda gördüğümüz gibi MediaTek işlemcisinin tercih edildiğini görüyoruz. 1.5 GHz 64-bit tabanlı sekiz çekirdekli MediaTek MT6752M yongaset, Mali760 MP2 GPU ile eşleştirilmiş, böylelikle bu telefon ortalamanın üstünde bir performans sunuyor. AnTuTu Benchmark testinde bu telefonun 40000 seviyesinde puan elde ettiğini görüyoruz ki, bu bizi hem şaşırttı hem de memnun etti. Gerçekten de, Casper VIA V9’un kullanıcı arayüzünde gezinti akıcı, navigasyonda, uygulamaların açılışında, uygulama geçişlerinde herhangi bir takılma veya çökme meydana geldiğini hatırlamıyoruz. Telefon belki biraz çabuk ısınıyor gibi, ancak yaydığı sıcaklığın optimum aralıkta olduğunu, aşırı bir ısınmanın söz konusu olmadığını belirtmemiz gerekiyor. Genel olarak 1199 TL’lik fiyata sahip bir telefonda sekiz Cortex A53 çekirdekli, 64-bit işlemci iyi bir performans sergiliyor.

casper-via-v6-ekran-goruntuleri-00002casper-via-v6-ekran-goruntuleri-000032 GB RAM ile yeteri kadar uygulama ve sürecin aynı anda çalışması mümkün olabiliyor, ancak 16 GB dahili hafıza biraz yetersiz gibi görünüyor. Neyse ki, 64 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası bulunuyor. Casper VIA V9 satın aldığınızda en azından 16 GB kapasiteli bir bellek kartı almak yerinde olabilir. Kablosuz bağlantı tarafında listenin geleneksele bağlı kaldığını; 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS’i görüyoruz. HSPA+’ın yanı sıra bir de üç bant LTE desteği mevcut. Yani Casper VIA V9 daha şimdiden 2016’da faaliyete geçecek 4G şebekelerine hazır durumda.

Pil tarafına baktığımızda Casper VIA V9’da 2500 mAh kapasiteli pilin bulunduğunu görüyoruz. Katalog değerlerine bakıldığında bu pil 13.6 saate kadar 3G’de, 19.7 saate kadar 2G’de konuşma, toplam 184.5 saate kadar da bekleme süresi sunuyor. Pratikteki duruma baktığımızda Casper VIA V9 ortalama yoğunluklu bir kullanımda bir günü rahatlıkla çıkarabiliyor. İkinci günü de tek bir şarjla tamamlamanız mümkün olabilir. Güç tasarruf modu sayesinde pil seviyesi yüzde 20’nin altına düştüğünde telefonun pil tüketimini daha da düşürecek adımlar atabilirsiniz.

casper-via-v6-ekran-goruntuleri-00004 casper-via-v6-ekran-goruntuleri-00005 casper-via-v6-ekran-goruntuleri-00006Casper VIA V9’un memnun edici bir başka yanı da Android 5.1 Lollipop ile yüklü gelmesi. Bunun üzerinde Casper’ın özelleştirilmiş arayüzü var. Bu kullanıcı arayüzünde ayrı bir kullanıcı arayüzü yok, bileşenler, uygulama kısayolları ve klasörler ana ekrana diziliyor. Lollipop ile birlikte daha önceden alışık olduğumuz bu Casper arayüzünün alt kısmına Android’in sanal navigasyon tuşlarının da eklendiğini görüyoruz. Splendid gençlik ve İş hayatı adını taşıyan iki temadan birini seçebilirsiniz. Bu temalar uygulama kısayollarının ikonlarıyla birbirinden ayrılıyor. Aynı zamanda duvar kağıtları da özelleştirilebiliyor.

Bu kullanıcı arayüzünü kullanmak zorunda değilsiniz. Google Play Store’da birçok farklı ana ekran uygulaması (Launcher) bulunuyor. Örneğin Google Asistan Launcher uygulamasını yükleyerek Casper VIA V9’a Nexus veya Android One cihazlarındaki gibi saf Android arayüzü görüntüsü kazandırabilirsiniz. Casper ana ekran dışında ayarlar menülerine fazla dokunmadığı için, bu şekilde biraz daha saf Android deneyimini yaşamanız mümkün oluyor.

casper-via-v6-ekran-goruntuleri-00015 casper-via-v6-ekran-goruntuleri-00014 casper-via-v6-ekran-goruntuleri-00016Casper VIA V9’u kullanımı kolaylaştıran çeşitli kısayollar da mevcut. Ayarlar’da Sistem bölümü altında bulup etkinleştirebileceğiniz Akıllı Hareketler sayesinde ekran kilitleme, temassız ekran karartma, güç tuşu ile kilit, çağrı sustur, alarm sustur, temassız gezinme, akıllı video oynatıcı gibi işlevleri çeşitli kısayol ve hareketlerle rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Akıllı Hareketleri Öğren bölümü her bir hareketin nasıl yapılacağını açıklıyor. Akıllı Erişim ise Tuş Takımı, Müzik Oynatıcı, Mesaj ve Kilit gibi bölümlere, çeşitli hareketlerle ekran kapalıyken bile ulaşmayı sağlıyor. Örneğin dokunmatik ekrana “s” harfini yazdığınızda mesaj bölümü açılıyor.

Casper VIA V9’da yüklü gelen uygulamalara baktığımızda Hesap Makinesi, Fener, Ses Kaydedici gibi basit araçları, WPS Office gibi bir ofis uygulamasını görüyoruz. Casper Ssinema uygulaması da film severler için bir alternatif olarak duruyor. Bunun dışında Google’ın Gmail, Fotoğraflar, Haritalar, YouTube, Hangouts gibi uygulamalarını da bir Google klasörü altında görüyoruz. Yine Google Play Store üzerinden daha fazla uygulama ve oyunu Casper VIA V9’a indirebilirsiniz.

casper-via-v9-inceleme-00028casper-via-v9-kamera-fotograflari-00012Casper VIA V9’un arkasında 13 megapiksel kamera bulunuyor. Bu kameranın çok fazla ayırt edici bir özelliği yok. Çoğu Android telefonunda görmeye alıştığımız 13 megapiksel çözünürlüklü kameraların sunduğu kalitede fotoğraflar sunuyor. Işık şiddeti optimum olduğunda canlı fotoğraflar çekebilirsiniz, ancak ışık ters açıdan ve yüksek şiddette geldiğinde görüntüde karanlık noktalar oluşmaya başlıyor. Makro çekimler fena sayılmaz, gece çekimlerinde gürültü etkisi düşük, ancak bulanıklık gözle görülür derecede. HDR modunun varlığı memnun edici. Profesyonel mod ise ISO, beyaz dengesi gibi profesyonel ayarları kullanmayı sağlıyor. Arayüz Nokia’nın bundan birkaç yıl önce çıkardığı profesyonel kamera uygulaması Nokia Camera’yı hatırlatıyor.

Kamera uygulaması demişken, Casper VIA V9’un kamera uygulaması kullanışlı bir arayüze sahip. Ekranın bir kenarında fotoğraf ve video çekim tuşları, aynı zamanda galeriye kısayol bulunuyor. Diğer tarafta ayarlar, sahne modu, flaş ve kamera değiştirme kısayollarını görüyoruz. Kamera uygulaması belirli bir süre işlev görmezse, otomatik olarak çıkıyor. Cebimizde açık unuttuğumuz kamera uygulamaları nedeniyle bazı telefonların ısındığını hatırlıyoruz. Bu nedenle Kamera uygulamasının bu özelliği hoşumuza gitti. Ön kamera için çeşitli yüz güzellik modları mevcut, aynı zamanda kendi kişisel ayarınızı da oluşturabilirsiniz. Böylelikle çektiğiniz kişilerin ve sizin yüzünüz daha pürüzsüz ve güzel görünecektir.

Önde yer alan 5 megapiksel selfie kamerasının yanında bir de LED flaş barındırması özellikle selfie tutkunlarını memnun edecektir. Böylelikle gece dışarıda veya parti, disko gibi kapalı mekanlarda çektiğiniz selfie’ler daha aydınlık ve anlaşılır olacaktır. Öndeki kameranın çektiği fotoğrafların kalitesi fena sayılmaz, özellikle karanlıkta çekilen fotoğraflar f/2.0 diyafram açıklıklı lens sayesinde aydınlık, net ve gürültüsüz.

Öndeki kamera da arkadaki gibi 1080p video kaydı yapabiliyor, ancak ön kameranın Full HD video kaydı pek kaliteli değil gibi görünüyor. Arka kameranın 1080p Full HD video kaydınıysa fena bulmadığımızı söyleyebiliriz. İhtiyacınız olduğunda video çekim işlerinizi rahatlıkla görecektir.

casper-via-v9-inceleme-00036casper-via-v9-inceleme-00030Üst sınıf akıllı telefonların fiyatlarının 2500 TL üstüne çıkması, daha makul fiyatlı Android telefonlar için büyük bir fırsat oluşturdu. Bileşen fiyatlarının ucuzlamasının da etkisiyle 1000 TL civarında bir fiyata yüksek fiyat-performans oranlı Android telefonları bulabiliyorsunuz. Bunlar genellikle performans açısından tatmin edici olsa da, tasarım, malzeme kalitesi, vb. unsurlar bakımından bağlı bulundukları fiyat segmentinin kalitesinin ötesine geçemiyor.

Ancak Casper VIA V9 bu noktada segmentindeki diğer ürünlerden ayrışmayı başarabiliyor. Çekici ve ince metal gövdesi, üzerinde epey uğraşıldığı belli olan işçiliği, Gorilla Glass 3 ekranı bu telefonu olduğundan daha değerli gösteriyor. Üstelik bu sadece bir yanılsama değil, karşımızda gerçekten de fiyatının hakkını veren, hatta üstüne bile çıkan bir telefon var.

Casper VIA V9’u kullanmak size büyük bir zevk verebilir. Ekran 720p çözünürlüğe sahip olsa da, görsel açıdan sizi tatmin edecektir. MediaTek işlemci bu telefondan düzgün bir performans almayı sağlarken 2500 mAh kapasiteli pil de bir günü rahatlıkla çıkarmayı sağlıyor. 13 megapiksel kamera performans açısından vasatı aşamasa da, 5 megapiksel selfie kamerasının diğer telefonlardakine göre bir tık daha üstte olduğunun söyleyebiliriz. 1199 TL’lik fiyat Casper VIA V9 için gayet mantıklı görünüyor. Düzgün bir Android telefon isteyenler ve fiyat bakımından da 1000 TL’nin üstüne çıkmaya hazır olanlar için Casper VIA V9 değerlendirilebilecek bir telefon.

İLGİLİ HABERLER