Dosya

Canon EOS R ve EOS RP karşı karşıya: Aradaki farklar neler?

canon eos r vs canon eos rp

Canon EOS R oldukça etkileyici özelliklere sahip bir fotoğraf makinesi. Ancak sadece gövdesi yaklaşık 14 bin TL’lik fiyat etiketine sahip. Bu nedenle herkes bu makineye sahip olacak kadar bütçeye veya şansa sahip olmayabilir. Canon, geçen hafta içinde bu modelin nispeten daha uygun fiyatlı bir versiyonunu, Canon EOS RP’yi tanıttı. Böylelikle R sistemini daha geniş bir kitleye açacaktır.

EOS RP, büyük kardeşinin birçok özelliğini alıyor. Ne var ki, daha ucuz bir fiyata sahip olması amacıyla Canon, bu modelden bazı ödünler veriyor. Verilen ödünler neler? EOS RP, daha yüksek fiyatlı kardeşinden farklı neler sunuyor. Aşağıda bu soruların cevaplarını bulacaksınız.

Çözünürlük

İki model arasındaki temel farklılıklardan bir tanesi sensörleri. EOS R’da 30.3 megapiksel efektif çözünürlüklü sensör varken, EOS RP’de 26.2 megapiksel efektif çözünürlüklü sensörün bulunduğunu görüyoruz.

Çözünürlük, her iki model arasındaki farklılıklara baktığımızda, diğerlerinden daha düşük seviyede bulunuyor. EOS RP’nin sensörünün EOS 6D Mark II DSLR modelinden alındığı söylense de, Canon bunu doğrulamadı.

canon eos rp
Canon EOS RP

Sürekli çekim hızı

EOS RP’nin saniyede 5 karelik sürekli çekim hızı biraz yavaş kalabilir. Hareketli süjeleri odakta tutmak için Servo AF modunu etkinleştirdiğinizde, sadece 4fps’lik sürekli çekim gerçekleştirilebiliyor. EOS R’da ise 8 fps’lik burst çekim modu bulunuyor. Servo AF’yi etkinleştirdiğinizde ise saniyede 5 kare hızında sürekli çekim gerçekleştirebiliyorsunuz.

Her iki kameranın da spor veya aksiyon fotoğrafçılığı için uygun olduğu söylenemez. Ancak Canon’un gelecekte bu seri içinde söz konusu açığı da kapatacağını tahmin ediyoruz.

Otomatik odak (AF) sistemi

Her iki kamera da, ana görüntüleme sensörünün hızlı faz algılamalı otomatik odaklamayı gerçekleştirebilmesi için Dual Pixel CMOS AF kurulumuna sahip olmakla birlikte, EOS R’ın çalışma aralığı EOS RP’ninkine göre biraz daha geniş.

Canon, EOS R’ın -6EV’ye kadar inebildiğini söylerken EOS RP’de bu değerin -5EV olduğunu görüyoruz. Yine de bu değerin de etkileyici olduğu söylenebilir. Ancak ilk model daha sorunlu ışığın bulunduğu ortamlarda odaklamayı diğerine göre biraz daha iyi biçimde gerçekleştirecektir.

Elektronik vizör (EVF)

EOS R’ın 0.5 inç, 3.69 milyon noktalı elektronik vizörü, bu makinenin en iyi özelliklerinden bir tanesi. Bu büyük vizör yeteri kadar parlak ve net bir görünüm sunuyor. İnce görüntü ayarlamalarını çocuk oyuncağına çeviriyor. Canon, EOS RP’de masrafları azaltmak adına daha düşük profilli bir elektronik vizör kurulumuna yer veriyor.

Canon EOS RP’de 0.39 inç, 2.36 milyon noktalı OLED panel vizör bulunuyor. Bu vizör daha önce EOS M50 modelinde gördüğümüzle aynı niteliklere sahip. EOS RP sahipleri de bu vizörle çekim yaparken çok fazla sıkıntı yaşamayacaklardır.

LCD ekran

EOS R’ın en fazla beğenilen unsurlarından bir tanesi de 3.15 inçlik, 2.1 milyon noktalı LCD ekranı olmuştu. Diğer kamera üreticileri de benzer özelliklere sahip ekranları ürünlerinde kullanıyor. Canon ise EOS RP’de biraz daha düşük profilli bir LCD ekran kullanmayı tercih etmiş.

EOS RP’de 3 inçlik, 1.04 milyon noktalı standart LCD ekran bulunuyor. Neyse ki, bu ekran EOS R’ın paneli gibi kendi etrafında dönebiliyor ve ön tarafa da çevrilebiliyor. Aynı zamanda ihtiyaç duyulduğunda dokunmayla kontrol imkanı sağlıyor.

canon eos rp
Canon EOS RP

Maksimum deklanşör hızı

Her iki kamera arasındaki bir başka fark da EOS R’ın mekanik deklanşörünün 1/8000 saniyelik yüksek hıza imkan tanıması. EOS RP’de ise deklanşör hızı 1/4000 saniye ile sınırlı.

Bu farklılığın diğer farklılıklara nazaran daha düşük seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Ancak geniş diyafram açıklıklı lensleri parlak ışıkta kullanacak olursanız, bu fark dikkate değer hâle gelebilir.

Boyut ve ağırlık

Canon EOS RP’nin en önemli yanlarından bir tanesi, Canon’un tüm sistemi nispeten daha kompakt bir gövdeye sığdırması. 132.5 x 85 x 70mm’lik boyutlarıyla EOS RP, 135.8 x 98.3 x 84.4 mm’lik boyutlara sahip EOS R’dan daha küçük bir hacme sahip.

EOS RP’nin lens ve bellek kartsız, sadece gövde ağırlığı 440 gr. Bu, aynı durumdaki EOS R’dan 140 gr daha hafif olduğu anlamına geliyor. Lens ve kartı taktığınızda bile EOS RP, 485 gr ağırlığıyla hâlâ etkileyebiliyor. EOS R ise bu durumda 660 gr ağırlığa sahip oluyor.

Pil performansı

EOS R’da CIPA değerlendirmesine göre, elektronik vizör kullanıldığında 350, LCD ekran kullanıldığında ise 370 kare çekim yapmayı sağlayan bir pil bulunuyor. Bunun aynasız kamera için standart değerler olduğunu söyleyebiliriz.

Ne yazık ki, EOS RP pil konusunda kardeşinden epey geride görünüyor. 250 karelik bir pil ömründen bahsediliyor, ancak Canon bunun LCD’yle mi, yoksa elektronik vizörle mi elde edildiğini açık şekilde belirtmiyor.

Video özellikleri

Her iki kamera da 4K ve Full HD kalitelerinde video çekimi gerçekleştirebiliyor. Ancak her iki tarafta da birtakım farklılıklar mevcut.

Hem EOS R’da hem de EOS RP’de Dual Pixel AF sistemi video çekimi sırasında kullanılabiliyor. Ancak bu sistem EOS RP’de, 4K video çekimi sırasında kullanılamıyor. Aynı zamanda EOS RP 4K video çekimini en fazla 25p’de gerçekleştirebiliyor. EOS R’da ise 30p’ye kadar çıkılabiliyor. Full HD çekimde ise bunun da ötesine geçilebiliyor.

Öte yandan iki kamera da 4K video çekimi sırasında kırpma uyguluyor. Bu da geniş açılı çekim yapmayı epey zorlaştırıyor.

canon eos rp
Canon EOS RP | Görsel: KenRockwell.com

Harici kontroller

Canon EOS R’ın M-Fn çubuğuna EOS RP’de yer vermiyor. Aynı zamanda üst plakada bulunan ve hemen sağındaki LCD ekranla birlikte kullanılan çok amaçlı kontrol kadranını da atlamış.

Bunların yerine EOS RP’nin üst plakasında daha geleneksel bir mod halkası bulunuyor. Pozlama modları açık şekilde işaretlenmiş. Ayrıca üst kısımda LCD ekran da bulunmuyor.

EOS RP’nin daha küçük boyutlu vizörü, üst plakanın EOS R’dakinden daha düz olduğu anlamına da geliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER