Manşetler

Daha küçük ve hafif gövdeli Canon EOS RP tanıtıldı

canon eos rp özellikleri

Canon EOS RP’nin resmi duyurusunu gerçekleştirdi. Bu yeni full-frame aynasız kamera, geçen yıl tanıtılan EOS R‘ın ardından seriye katılan ikinci ürün oldu. Canon bu sefer fazlasıyla agresif bir fiyatlandırma politikası izliyor. EOS RP’nin sadece gövdesi 1299 dolarlık yurt dışı fiyatına sahipken, 24-105mm RF-mount lens ile birlikte 2399 dolarlık paket olarak satılıyor. Canon, kısa bir süre için kabza ve EF lenslerini RP’de kullanmaya izin veren yuva adaptörünü de ücretsiz olarak sunuyor.

EOS RP’nin 26.2 megapiksel sensörü, R’ın 30.3 megapiksellik sensörüne göre biraz daha düşük çözünürlük desteği sunuyor. R’ın sensörü Canon DSLR ailesinden 5D Mark IV’ün sensörüyle karşılaştırılacak seviyedeyken, RP’nin karşılaştırılabileceği en yakın ürün 6D Mark II oluyor. ISO aralığı ise 100 ile 40000 arası olarak veriliyor.

EOS RP de 4K video kaydında R gibi yoğun bir kırpma uyguluyor. Bu durum video çekimiyle uğraşanlar için arzu edilmeyen bir durum olabilir. Saniyede 24 kare hızında 4K veya 8-bit 4:2:2 formatında 25p video çekimi yapılabiliyor. Halbuki R, HDMI üzerinden 10-bit harici kayıt yapabiliyor. Aynı zamanda saniyede 30 kare hızında video çekimi de gerçekleştirebiliyor.

Canon EOS RP, yurt dışında EOS R’dan 1000 dolar civarında daha düşük bir ücrete satılıyor. EOS R’ın Türkiye’de 14000 TL civarında bir fiyata sahip olduğunu göz önünde bulundurursak, EOS RP de ülkemize geldiğinde 9000-10000 TL arası bir fiyattan piyasaya girebilir. RP, ucuz olmasının yanı sıra R’dan daha hafif ve küçük boyutlarla geliyor.

EOS R gibi EOS RP’de de 2.36 milyon noktalı elektronik vizör, göz algılamalı dual-pixel otomatik odak sistemi, yerinden çıkarılabilir ve ön tarafa döndürülebilir arka LCD ekran gibi özellikler var. 0.39 inç vizör ve 3 inç LCD, R’dakinden daha küçük, ancak daha hafif ve küçük bir kamera da bunlar normal sayılır. EOS RP’nin ağırlığı, içinde SD kart ve pil varken 485 gr oluyor. Aynı durumda EOS R ise 660 gram ağırlığa sahip. Bu arada RP’de de yine tek bir UHS-II SD kart yuvası olduğunu belirtelim.

Pil demişken, RP’de R’dan farklı bir pil kullanılıyor, LP-E17 pile yer veriliyor. Canon’un EOS R’ın arkasında yerleştirdiği dokunmatik kontrol yüzeyi RP’de yerini geleneksel bir kontrol kadranına bırakıyor.

Burst fotoğraf çekimi 5fps ile sınırlı, bu nedenle kamera spor fotoğrafçıları için çok uygun görünmüyor. Nesne takibi konusunda da R ile benzer bir performansı sergilediği söyleniyor.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Canon EOS RP’nin sadece gövdesi; genişleme kabzası ve yuva adaptörüyle 1299 dolarlık yurt dışı fiyatına sahip. Bunlara ek olarak RF 24-105mm f/4 lensle 2199 dolara satılacak. 24-105mm f/3.5-5.6 IS EF-mount lensle de 1699 dolara alıcı bulacak.

İLGİLİ HABERLER