Ulaşım

Boeing önemli güvenlik özelliklerini 737 Max’te ekstra olarak satmış

boeing 737 max

Boeing 737 Max uçaklarındaki sorunlar, son birkaç haftadır dünya gündeminde önemli yer tutuyor. Pek çok ülke hava sahalarında bu uçakların uçuşunu yasaklarken, havayolu şirketleri de 737 Max’leri hangara çekiyor. The New York Times‘ta yer alan habere göre, Boeing sorunların tespiti için hayati nitelikte taşıyan iki önemli özelliği ekstra ücret karşılığında havayolu şirketlerine sunmuş.

Ek sensörlerin uçaktaki diğer sensörler tarafından toplanan verilerin işlenmesinde ve pilotların olası sorunlardan haberdar edilmesinde kullanıldığı belirtiliyor. Boeing’in önümüzdeki dönemde bu eklentilerden en azından birini 737 Max’in standart özellikleri arasına ekleyeceği söyleniyor.

Opsiyonel güvenlik özellikleri, uçaklarda kullanılan yeni yazılım sistemiyle birlikte çalışıyor. Uçağın burnunun gelen havaya göre ne kadar yukarıyı veya aşağıyı gösterdiğini algılayan “atak açısı” sensörlerinden gelen veriler, yazılım tarafından kullanılıyor. Yazılım uçağın açısının tehlikeli olduğuna karar verirse, uçağın duruşunu otomatik olarak düzeltebiliyor.

Araştırmacılar, sensörler tarafından toplanan hatalı verilerin yazılım sisteminin bozulmasına neden olmuş olabileceğini belirtiyor. Söz konusu iki ekstra güvenlik özelliğinin meydana gelen kazaları önleme konusundaki etkisi konusunda ise kesin bir şey söylemek mümkün olmuyor.

Boeing’in ekstra olarak sattığı eklentilerden birisinin atak açısı göstergesi olduğu belirtiliyor. Söz konusu sistemin atak açısı sensörlerinden gelen verilerin bir özetini pilotlara gösterdiği ifade ediliyor. Diğer opsiyonel güvenlik özelliğinin ise sensörlerin ürettiği verilerin birbirleriyle eşleşmemesi durumunda devreye giren bir uyumsuzluk lambası olduğu belirtiliyor. Boeing’in uyumsuzluk lambasını standart hâle getireceği, ancak atak açısı göstergesi için ekstra ücret almaya devam edeceği söyleniyor.

Boeing 737 Max için ekstra olarak sunduğu bu özelliklerin standart hâle gelmesi konusunda resmi bir yükümlülük altına girmiş değil. Ancak şirketin hava sahası yasaklarının ardından işleri düzeltmek için böyle bir değişikliğe gitmeyi seçmesi muhtemel görünüyor. Boeing önümüzdeki ay içinde 737 Max için bir yazılım güncellemesi yayınlamayı da planlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER