Teknoloji

Kapılarını herkese açan Bluesky, 1 milyona yakın yeni kullanıcı kazandı

bluesky

En popüler Twitter alternatiflerinden biri olan açık kaynaklı sosyal platform Bluesky, kapılarını herkese açtıktan sonra kısa süre içinde çok sayıda kullanıcı kazandı. Servis, davetiye zorunluluğunu kaldırdıktan sonra bir gün içinde 850 binden fazla yeni kullanıcı kazandı. Böylelikle toplam kullanıcı sayısı da 4 milyonu geçti.

Yaklaşık bir yıldır sadece davetiyeyle kullanıcı kabul eden platform, kullanıcı sayısı 3 milyonun biraz üstündeyken sınırlamalarını kaldırmıştı. Hâlihazırda platformun kullanıcı sayısı 4 milyon 200 bini de geçmiş durumda. Şirketin CEO’su Jay Graber da kullanıcı sayısının 4 milyonu aştığını X hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımla duyurdu.

Yeni kullanıcı sayısındaki artış, 2019’da Twitter’da şirket içi bir proje olarak hayata geçen Jack Dorsey destekli platforma yönelik büyük bir merakın olduğunu gösteriyor. Bu aynı zamanda Meta’nın metin tabanlı bir Twitter alternatifi sunma konusunda pazarı tam anlamıyla ele geçiremediğini de gösteriyor. Meta geçtiğimiz hafta Threads’in aylık kullanıcı sayısının 130 milyona ulaştığını duyurmuştu.

Graber, Bluesky’ın, büyümedeki ani dalgalanmaların neden olabileceği ek baskı olmadan platformu ve temel protokolü oluşturabilmek için daha yavaş bir hızda büyümeyi planladığını dile getirdi. Bu endişelerden bazıları geçtiğimiz gün, aktivitedeki ani artışın teknik sorunlara yol açmasıyla doğrulandı. Şirketten yapılan açıklamada, sorunların birkaç saat içinde çözüldüğü belirtildi.

Bluesky’ın gelecekteki başarısı büyük ölçüde bu büyüme ivmesinin sürmesine ve yeni kullanıcıların ilgisini canlı tutmasına bağlı olacak. Threads de ilk açıldığında çok sayıda kullanıcı kazanmış ancak daha sonrasında bir düşüş yaşamıştı. Meta’dan verilen son bilgiler, Threads tarafında bir toparlanma olduğunu göstermişti.

Bluesky “merkezsiz” deneyimiyle X ve Threads’ten ayrılıyor

Bluesky biraz Threads veya X’e benzese de temelde farklı bir platform olarak tanımlanabilir. “Merkezsiz sosyal medya” hareketinin bir parçası olan platformun açık kaynak protokolü “sürekli açık” bir API gibi çalışıyor. Hâlihazırda çok sayıda geliştirici sitede kendi deneyimlerini geliştiriyor. Bluesky ayrıca, özel algoritmalar ve kendi içerik denetleme ayarlarınızı seçebilme gibi özelliklerle kullanıcılara daha fazla özelleştirme imkanı da sunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER