Manşetler

BlackBerry’nin muhtemel alıcıları kimler?

Maddi bakımdan zor günler geçiren BlackBerry, bu yılın ilk ayında tanıttığı yeni işletim sistemi BlackBerry 10 ve bu işletim sistemiyle yüklü gelen cihazlarıyla birlikte içinde bulunduğu darboğazdan kurtulmayı amaçlamıştı. Ancak işler planlandığı gibi gitmedi ve şirket sadece mali yılının ikinci çeyreğinde 1 milyar dolara yakın zarar etti. Bu dönemde 3.7 milyon BlackBerry akıllı telefonu satılırken, bunun önemli bir kısmını BlackBerry 7 işletim sistemli modeller oluşturdu.

blackberry-logo-180613

Kendisini bir bütün olarak veya parçalar halinde satmak için potansiyel alıcı ve alıcılar arayan BlackBerry, bunun adına stratejik alternatifleri değerlendirme göreviyle şirket içinde bir komisyon kurmuştu. Kasım ayı itibarıyla satışı tamamlamak isteyen BlackBerry’ye çok sayıda şirket ilgi gösteriyor. BlackBerry’nin potansiyel alıcıları içinde ön plana çıkanları sizler için sıraladık

Fairfax Financial

Toronto merkezli bir yatırım şirketi olan Fairfax Financial, BlackBerry’nin satış sürecinde ön plana çıkan adaylar arasında yer alıyor. Geçtiğimiz ay içinde BlackBerry için 4.7 milyar dolarlık bir teklif veren Fairfax Financial, halihazırda şirketin hesaplarını incelemeye devam ediyor. Bu inceleme sürecinin toplamda 6 hafta sürmesi planlanıyor.

Fairfax Financial’ın BlackBerry’yi satın alması durumunda ne gibi değişikliklerin gerçekleşeceği şu an için bilinmiyor. Fairfax’in BlackBerry’yi yeniden para kazanır hale getirmeye odaklanması düşünülse de, bunun nasıl gerçekleşeceği belirsizliğini koruyor. BlackBerry’nin ortak hisselerinin yüzde 10’luk kısmını elinde bulunduran Fairfax, bu hisselerin de satışta kendisi için bir avantaj sağlamasını öngörüyor. Kısa bir süre öncesine kadar Fairfax’in başkanı Prem Watsa da BlackBerry yönetim kurulunda yer alıyordu.

Ancak Bloomberg’de yer alan habere göre, Fairfax Financial’ın 4.7 milyar doları bulma konusunda yaşayabileceği sıkıntılar nedeniyle satışın gerçekleşmemesi de ihtimaller arasında yer alıyor.

Mike Lazaridis

Fairfax Financial’ın BlackBerry’yi satın alamayabileceğine dair haberlerin ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra, Securities and Exchange Commission’a (SEC) gönderilen bir belge şirketin kurucularından Mike Lazaridis’in de potansiyel alıcılar arasında olduğunu gösterdi. Belgede Mike Lazaridis’in şirketteki hisse oranını yüzde 8’e yükselttiği ve stratejik alternatifleri değerlendirmek için Goldman Sachs ve Centerview Partners’ın kapısını çaldığı bilgisi yer alıyor.

Lazaridis bu süreçte bir diğer BlackBerry kurucusu olan Douglas Freign ile birlikte hareket ediyor. SEC belgesine göre ikili bu süreçte sahibi olmadıkları tüm hisselerle ilgilenirken, bunun için ilgili diğer yatırımcılarla işbirliği yapmayı da ihtimaller arasında sayıyor. İkilinin teklifini Fairfax’in amacını gerçekleştirmesini engelleyebileceği belirtilse de, Lazaridis ve Freign’in bunun için henüz somut bir teklif vermediğini unutmamak gerekiyor.

2012’nin ocak ayında Jim Balsillie ile birlikte yürüttüğü CEO’luk görevinden ayrılan Lazaridis’in şirkete geri dönüşünün büyük bir olay olabileceği ifade ediliyor.

Lenovo

The Wall Street Journal’da yer alan habere göre, BlackBerry ile ilgilenenler listesinin en yeni üyesi Lenovo. Lenovo’nun BlackBerry ile ilgilendiği dedikodusu bu yıl içinde daha önce de gündeme gelmiş, ancak Lenovo bu dedikoduyu yalanlamıştı. BlackBerry’nin resmi olarak satış sürecine girmesiyle birlikte bu dedikodular yeniden alevlendi.

BlackBerry’nin satış tabanında devletlerle yapılan anlaşmalar önemli bir yer tutuyor ve bu durumun Lenovo’nun şansını nasıl etkileyeceği merak ediliyor. Lenovo’nun Çin menşeili bir şirket olması nedeniyle ABD ve diğer devletlerin olası bir casusluk endişesi içine girmesi olası gözüküyor. Bu durum ilk etapta kulağa saçma gelse de, ABD’nin bir diğer Çinli cep telefonu üreticisi Huawei’ye karşı takındığı tutum nedeniyle bu duruma gerçekleşemez gözüyle bakılıyor. Sektörü yakından takip eden isimler Lenovo’nun BlackBerry’yi satın alması durumunda anlaşmanın Kanada tarafından veto edilebileceğini dile getiriyor.

Lenovo cephesi ise iddialara ilişkin sessizliğini korumaya devam ediyor. Şirketin süreci kendi içinde değerlendirdiği ve Fairfax’in çalışmalarının sonucunu görmeyi planlıyor olabileceği konuşuluyor.

Cerberus

Cerberus Capital Management da BlackBerry’nin mali defterlerine erişim sağlayan ve BlackBerry için bir teklif verme hazırlığı içindeki şirketler arasında yer alıyor.

Şirketin farklı parçaları: Cisco, Google, SAP ve Samsung

Bazı şirketler ise BlackBerry’nin tamamını satın almak yerine belli parçalarıyla ilgileniyor. Bu parçalar arasında şirketin popüler mesajlaşma uygulaması BlackBerry Messenger, geniş kullanıcı tabanı nedeniyle ön plana çıkıyor. Fairfax veya Mike Lazaridis ile herhangi bir satış anlaşmaması yapılmaması durumunda BlackBerry’nin parçalar halinde satılması olası gözüküyor.

Bu parçalı satış için potansiyel alıcılar arasında ise Cisco, Google, SAP ve Samsung gibi şirketlerin adı geçiyor. Bu şirketlerden her birinin kendi uzmanlık alanlarına yönelik olarak BlackBerry ile ilgilenmesi dikkat çekiyor.

Patent portföyünü genişletmeye yönelik çalışmalarını sürekli olarak devam ettiren Google, Motorola’yı satın alarak bu yöndeki niyetini iyice belli etmişti. Son derece geniş bir patent portföyü bulunan BlackBerry, Google için bir ”altın madeni” profili çiziyor. BlackBerry’nin cihaz biriminin de Android’in içine yerleştirilmesi de ihtimaller arasında yer alıyor.

Cihazlar üzerine odaklanan Samsung ise Knox ile kurumsal pazarın kapılarını aralamaya çalışıyor. BlackBerry’nin devletlerle yaptığı anlaşmalar ve kurumsal pazardaki tecrübesinin Samsung’a amacını gerçekleştirmek için yardımcı olabileceği belirtilirken, BBM’in Samsung servislerine entegrasyonunun da Güney Koreli şirket için faydalı olabileceği düşünülüyor.

İş operasyonları ve müşteri ilişkilerini yönetmek için kurumsal yazılımlar hazırlayan SAP ve Cisco’nun ise şirketin yazılım birimi ve patentleriyle ilgilendiği konuşuluyor. BlackBerry’nin parçaları için henüz ortada bir fiyatlandırma olmasa da, sektörü yakından takip eden isimler BlackBerry’nin parça parça satışının daha fazla gelir getireceği öngörüsünde bulunuyor.

İlgili >> Pocket-lint

İLGİLİ HABERLER