Teknoloji

Bir iOS 15 yeniliği işletim sisteminin dağıtımına tam olarak yetişmeyecek

icloud özel geçişi
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple, bir sonraki büyük yazılım güncellemesini geliştirmeye devam ederken bu hafta içinde iOS 15 beta 7 sürümünü yayınladı. Apple önemli bir yeni özellik eklemedi, ancak bu sonbaharda herkese sunulacak final sürüm hakkında yeni bir şeyler öğrendik. Sürüm notlarında Apple, iOS 15’in göze çarpan bir özelliğinin ilk çıkış sırasında hazır olmayacağını açıkladı. iOS 15 herkese dağıtıma sunulduğunda Apple, iCloud Özel Geçiş özelliğini herkese açık beta olarak test etmeyi sürdürecek.

Apple’ın iOS 15’e İlk Bakış sayfasında yeni iCloud özelliği aşağıdaki ifadelerle tanımlanıyor:

iCloud Özel Geçişi hemen hemen tüm ağlara bağlanabilmenizi ve Safari ile daha da güvenli ve gizli bir şekilde internette gezinebilmenizi sağlayan bir servis. Aygıtınızdan çıkan trafiğin şifrelenmesini sağlıyor ve böylece kimse gönderdiklerinizi göremiyor ve okuyamıyor. Sonrasında tüm istekleriniz iki ayrı internet geçişi aracılığıyla gönderiliyor. Bu özellik, Apple dahil hiç kimsenin IP adresinizi, konumunuzu ve tarayıcı aktivitenizi kullanarak sizinle ilgili ayrıntılı bir profil oluşturamayacağı bir şekilde tasarlanıyor.

Apple, son yıllarda gizliliğe odaklanan yaklaşımını bir adım öteye taşıdı. Apple’ın iCloud Özel Geçişi özelliği, verilerinizi kötü niyetli kişilerden korumak için kullanılan en son yöntemlerden biri oluyor. Aslında bu özellik, Apple’ın iCloud Plus olarak adlandırdığı iOS 15 yeniliklerinden birinin parçası niteliğini taşıyor.

iCloud Plus ile sunulan diğer özellikler

Apple, iCloud Özel Geçişi’ne ek olarak iOS 15’te E-postamı Gizle özelliğini de sunacak. Bu özellik, kullanıcıların gelen kutularına mesaj ileten rastgele e-posta adresleri oluşturmasına olanak tanıyor. Bu da kullanıcıların gerçek e-posta adreslerini paylaşmadan e-posta gönderip almasını mümkün kılacak.

iCloud Plus’ın diğer önemli parçalarından biri de HomeKit Secure Video’dur. Apple, Ev uygulamanızda görüntüleri kaydetmek, analiz etmek ve görüntülemek için her zamankinden daha fazla güvenlik kamerası bağlamayı mümkün kılacaktır. iCloud, tüm kayıtlarınızı uçtan uca şifrelenmiş bir biçimde saklıyor, böylece yalnızca siz ve seçtiğiniz kişiler bunu görebilir. Ayrıca Apple, video çekimlerini iCloud saklama alanınızda saymıyor.

Anladığımız kadarıyla iOS 15 dağıtıma çıktığında, yukarıdaki bu özellikler tam olarak kullanılabilir olacak. Bu yeniliklerin ikisi de hoş karşılanan yeniliklerdir, ancak iCloud Özel Geçişi kadar kullanışlı olmayacaktır. İyi haber şu ki, bu sonbaharda iOS 15’i yüklediğinizde iCloud Özel Geçişi beta sürümünü kullanma imkanınız bulunacak. Son haberler, Apple’ın iOS 15’i iPhone 13’ün tanıtımını takip eden günlerde, büyük ihtimalle eylül ayının ortalarında dağıtıma çıkaracağını işaret ediyor.

İLGİLİ HABERLER