Teknoloji

Beyaz Saray Huawei ve ZTE’yi engelleyecek yeni bir kararı değerlendiriyor

beyaz saray
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Beyaz Saray, Amerikan telekom operatörlerinin Çinli şirketlerden ekipman almalarına yasak getirecek yeni bir başkanlık emrini değerlendiriyor. Söz konusu emrin etkileyeceği ilk şirketlerin Huawei ve ZTE olacağını görmek ise çok zor değil. Her iki şirket de telekomünikasyon ekipmanı pazarında en önemli oyuncular arasında yer alıyor. 5G şebekesinin altyapısının oluşmasında da bu iki şirket önemli bir rol üstleniyor.

Reuters‘in haberine göre, söz konusu başkanlık emri çerçevesinde ABD Ticaret Bakanlığı ulusal güvenlik gerekçesiyle Çin’den telekom ekipmanı alımını veto edebilecek. Bu başkanlık emri için ABD Kongresi’nin onay vermesi de gerekmeyecek. Kararın odak noktasında Amerikan operatörler olacağı için ilk etapta telefonlardan ziyade baz istasyonlarını etkileyeceği belirtildi. Reuters’in haberine göre, Trump yönetimi söz konusu kararı yaklaşık 8 aydır değerlendiriyor.

Huawei ve ZTE uzun yıllardır ABD’de farklı zorluklarla mücadele ediyor. Söz konusu şirketler, yeni savunma yasası çerçevesinde Amerikan hükümetinin yasak listesine girmişti. Bu kararla hükümet, ülkedeki operatörlere de bir mesaj göndermişti. ZTE ise ABD Ticaret Bakanlığı’nın koyduğu yasak nedeniyle kapanmanın eşiğine gelmiş ve ancak yoğun lobi faaliyetleri ve tavizler sonucunda operasyonlarını sürdürebilmişti.

Beyaz Saray tarafından yayınlanacak resmi bir emrin ABD’deki 5G operasyonunu olumsuz etkilemesi beklenmiyor.

İLGİLİ HABERLER