Teknoloji

BAE’nin uzay aracı Hope Mars’a ulaştı, yörüngeye girişini takip edebilirsiniz

birleşik arap emirlikleri umut

Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait bir robot araştırma aracı, geçen yıl Dünya’dan fırlatılmasının üzerinden aylar geçmesinin ardından salı günü Mars yörüngesine girmeye hazırlanıyor. Dubai’deki görev yöneticileri için bu, BAE’nin uzayın derinliklerine doğru gerçekleştirdiği ilk görevinde bir doruk noktası niteliğini taşıyor. Hope, yani Umut adını taşıyan bu görev başarılı olursa, Mars atmosferini inceleyecek. Emirlik yönetimi, ekonomisini petrol bağımlılığından kurtarmaya çalışan Körfez devleti için bu misyonun yeni bir bilim ve teknoloji sektörüne de ilham vermesini umuyor.

Hope araştırma aracı, geçen temmuz ayında Japonya’nın Tanegashima Uzay Merkezi’nden, Dünya ve Mars Güneş etrafındaki yörüngelerinde hizalanırken fırlatıldı. Şimdi, 480 milyon kilometrenin üzerinde yolculuk yapmış olan Hope, bugün Türkiye saatiyle 18.30’da Mars Orbit Insertion adı verilen karmaşık ve tamamen otonom bir manevra yapmaya hazırlanıyor. Dubai’deki görev kontrolü, NASA’nın Derin Uzay Ağı üzerinden 22 dakikalık gidiş-dönüş iletişim gecikmesi nedeniyle 18.42’ye kadar Mars Yörünge Yerleştirme işleminin başlayıp başlamadığını bilmeyecek. Elle, gerçek zamanlı kontrol imkansızdır, bu yüzden Umut’un bu yörünge danslarını kendi başına yapması gerekecek.

Mars Yörünge Yerleştirme işlemi, Hope’un 120 bin 700 km/saat olan seyir hızını 17 bin 700 km/saate düşürmesini gerektiriyor. Uzay aracı Delta-V iticisinin altısını 27 dakika boyunca ateşleyerek frene basacak. Bu, uzay aracını kırmızı gezegenin etrafında bir “yakalama yörüngesine” koyacak. Beş dakika sonra görev yöneticileri, Hope Mars’ın uzak tarafında uçarken ve yaklaşık 15 dakika boyunca radyo sinyallerini keserken uzay aracıyla olan iletişimlerini kaybedecek.

Hope’un yaklaşık 450 kişiden oluşan görev ekibi, uzay aracını son altı yıldır bu göreve hazırlanmak için tasarlıyor ve test ediyor. Her şey yolunda giderse, Umut görevi BAE’yi Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği, Avrupa Uzay Ajansı ve Hindistan’dan sonra Mars’a ulaşan beşinci uzay yolculuğu gücü yapacak.

Önümüzdeki iki ay boyunca Hope, Mars çevresinde daha yakın bir yörüngeye atlamak için birkaç manevra daha yapacak. Bu, Mars atmosferini taramak ve gezegenin hava durumu modellerinin küresel bir anlık görüntüsünü almak gibi ana hedeflerini gerçekleştirmek için anahtar niteliğini taşıyor. Umut, her 55 saatte bir Mars’ın yörüngesinde dolanacak ve her dokuz günde bir tam bir anlık görüntü yakalayacak.

Emirlik Mars Misyonu’nun Twitter hesabı, görev boyunca güncellemeleri tweetleyecek. Ayrıca BAE uzay ajansı, manevra 18.30’da başlamadan önce Dubai’de TSİ 18.00’de başlayacak canlı bir görev kontrol yayınına ev sahipliği yapacak. Eğer BAE’nin gezegenler arası ilk görevini tamamlayıp tamamlamadığını görmek istiyorsanız, kısa bir süre sonra ekran karşısına geçmelisiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER