Teknoloji

AWS’nin AI çipleri ve Nvidia ile iş birliği re:Invent’te açıklandı

aws

Amazon Web Services (AWS), ABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenen re:Invent konferansında yapay zeka (AI) alanında bir dizi yenilik duyurdu. Bu yenilikler, şirketin uzun vadeli yapay zeka platformları için hedeflerine ışık tutuyor.

AWS, öncelikle model eğitimi ve eğitilmiş modelleri çalıştırmak için tasarlanmış en son nesil AI çiplerini tanıttı. Trainium2, model eğitimi için tasarlanmış olup, öncülüne kıyasla 4 kat daha iyi performans ve 2 kat enerji verimliliği sunuyor. Amazon, bu çiplerin programcılara modelleri daha hızlı ve düşük maliyetle eğitme imkanı sunacağını vaat ediyor. Amazon destekli OpenAI rakibi Anthropic, Trainium2 çipleri kullanarak modeller oluşturma planlarını zaten açıklamıştı.

Diğer yandan, Graviton4 genel kullanım için daha uygun. Bu işlemciler, Arm mimarisine dayanıyor ancak Intel veya AMD çiplerinden daha az enerji tüketiyor. Amazon, eğitilmiş bir AI modeli Graviton4 işlemciyle kullanıldığında genel performansta yüzde 30’luk bir artış vaat ediyor. Bu, düzenli olarak AI modelleri kullanan kuruluşların bulut bilişim maliyetlerini düşürebilecek ve sıradan kullanıcılar için hızda küçük bir artış sağlayabilecek.

Graviton4’ün, AWS müşterilerine “daha büyük miktarda veri işleme, iş yüklerini ölçeklendirme, sonuç alma süresini iyileştirme ve toplam sahip olma maliyetlerini düşürme” imkanı sunması bekleniyor. Şu anda önizleme olarak mevcut olan bu işlemci, önümüzdeki aylarda daha geniş bir yayınla piyasaya sürülecek.

Bir şirket, kendi iç çiplerini duyurduğunda, bu genellikle mevcut üçüncü taraf sağlayıcılar için sorun anlamına gelir. NVIDIA, şirketlerin eğitim için GPU’larını ve Arm tabanlı veri merkezi CPU’su Grace’i kullanması sayesinde kurumsal AI alanında büyük bir oyuncu. Ancak Amazon, özelleşmiş çipler lehine ortaklığı terk etmek yerine, kurumsal müşterilere NVIDIA’nın en son H200 AI GPU’larına bulut erişimi sunarak işbirliğini daha da pekiştiriyor. Ayrıca, NVIDIA’nın araştırma ve geliştirme ekibi için özel olarak 16.000’den fazla Nvidia GH200 Grace Hopper Superchip işletecek. Bu yaklaşım, yapay zekâ (AI) alanındaki başlıca rakibi Microsoft’a benzer, Microsoft da kendi özel AI çipi Maia 100’ü tanıttığı sırada Nvidia ile gelişmiş bir ortaklık duyurmuştu.

Ayrıca Amazon, Q adlı yeni bir iş odaklı AI sohbet robotu da duyurdu. Star Trek demitanrısından esinlenerek adlandırıldığı düşünülen Q, çalışma projelerini ve müşteri hizmeti görevlerini kolaylaştırmak üzere özel olarak tasarlandı. Herhangi bir işletmeye uygun hale getirilebilir ve sıkça sorulan sorulara ilgili yanıtlar sunabilir. Amazon Q, ayrıca kendi başına içerik üretebilir ve müşteri taleplerine göre eylemler gerçekleştirebilir. Kullanıcının şirket içindeki rolüne göre etkileşimleri özelleştirebilir.

Q, Slack gibi iletişim uygulamalarında ve yazılım geliştiriciler tarafından sıkça kullanılan metin düzenleme uygulamalarında mevcut olacak. Bu bağlamda, Q kaynak kodunu değiştirebilir ve Microsoft 365, Dropbox, Salesforce ve Zendesk dahil olmak üzere 40’tan fazla kurumsal sisteme bağlanabilir. Amazon Q şu anda önizlemede mevcut ve yakında daha geniş bir yayınla piyasaya sürülecek. Kullanılabilir özelliklere bağlı olarak kullanıcı başına aylık 20 ila 30 dolar arasında bir maliyeti olacak.

Amazon da herkes gibi yapay zekâya büyük yatırım yapıyor. Dahası, kurumsal tabanlı AI için tercih edilen şirket olmak adına eski bulut rakibi Microsoft ile rekabet ediyor. Ayrıca, AI’ı kullanarak bulut bilişim alanındaki hakimiyetini sürdürmeyi ve Microsoft, Google ve Alibaba gibi diğer oyuncuların pazar payında herhangi bir artışı en aza indirmeyi umuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER