Teknoloji

Avrupa Birliği Google aleyhine yeni suçlamalar yöneltti

google play store alışveriş
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

avrupa birligi googleAvrupa Birliği Google ile girdiği tekel mücadelesinde yeni bir cephe daha açtı. İnternet devinin en önemli gelir kalemlerinden biri olan reklam işi, Avrupa Birliği’nin yeni soruşturmasının zeminini oluşturacak gibi gözüküyor. AB’nin rekabetten sorumlu komiseri Margrethe Vestager, Google’ı dijital reklam dünyasındaki kontrolünü kötüye kullanmakla suçlayan şikayet belgesini komisyona sundu.

Söz konusu belgede özellikle Google’ın AdSense servisi hedef alındı. Google AdSense ile şirketlere üçüncü taraf web sitelere reklam verme konusunda yardımcı oluyor. Vestager, Google’ın alışveriş hizmetlerine ilişkin mevcut tekel şikayetine ilişkin olarak da yeni belgeler sundu.

AB’nin Google aleyhinde yürüttüğü mevcut tekel soruşturmaları, şirketin yıllık gelirinin yüzde 10’u tutarında bir cezayla karşı karşıya kalmasına ve iş modelini değiştirmesine neden olabilir. Google geçtiğimiz çeyrekte 19 milyar dolar reklam geliri elde etmiş ve bu rakam şirketin toplam çeyrek gelirinin yüzde 90’ına tekabül etmişti.

Dijital reklam pazarının en önemli oyuncusu konumunda olan Google, ABD dijital pazarındaki tüm gelirin yüzde 64’üne tekabül eden 30 milyar doları kasasına koymuştu. Bu listede ikinci sırada olan Facebook’un geliri ise 8 milyar dolarda kalmıştı. Google reklam faaliyetleri kapsamında hem kendi servislerinde hem de AdSense ile üçüncü taraf sitelerde reklam alanı satıyor.

İşin ikinci kısmı Avrupa Komisyonu’nu hiddetlendirmişe benziyor. Komisyon tarafından yayınlanan belgede Google’ın üçüncü taraflara dayattığı AdSense sözleşmelerinin tekel yasalarına aykırı olduğu öne sürüldü. Margrethe Vestager, bu sözleşmelerin rekabeti baltaladığını ve müşterilerin seçeneklerini kısıtladığını iddia etti. Google ve çatı şirketi Alphabet’in önünde yöneltilen suçlamalara itiraz etmek için 10 haftalık bir süre bulunuyor.

Avrupa Birliği Google aleyhine uygulayabileceği yaptırımlar konusunda ipucu vermedi

Avrupa Birliği Google aleyhine uygulayabileceği yaptırımların ne olabileceği konusunda ise bilgi vermedi. AB, son yıllarda Google aleyhinde çok sayıda soruşturma yürütmüş olsa da, bunların hiçbirinde internet devine somut bir ceza kesmiş veya faaliyetlerini değiştirmesi yönünde bir emir sunmuş değil. Margrethe Vestager’in sözleri, Avrupa Birliği’nin radikal bir ceza kesmek yerine uzun vadede yapılacak değişiklikler için Google ile temasta olmayı tercih ettiğini gösteriyor.

Google ise Avrupa Birliği’nden yöneltilen tekel suçlamalarına resmi bir yanıt vermedi. Şirket, Avrupa operasyonlarına yönelik haberler paylaştığı Twitter hesabı üzerinden kısa bir açıklama yapmakla yetindi. Söz konusu açıklamada, yöneltilen şikayetlerin incelendiği ve önümüzdeki haftalarda daha detaylı bir açıklama yapılacağı belirtildi.

İLGİLİ HABERLER