Teknoloji

Avrupa Birliği Google hakkında yeni soruşturma başlattı

google avrupa birligi

Avrupa Birliği, reklam teknolojisi politikalarıyla rekabet yasalarını ihlâl ettiği iddiasıyla Google hakkında tekel soruşturması başlattı. İki yıl boyunca soruşturma için hazırlık yapan yetkililer, Google’ın rakiplerinin kullanıcı verilerine reklam amacıyla erişimini kısıtlayarak kendi servislerine avantaj sağlayıp sağlamadığını mercek altına alacak.

Bu geniş kapsamlı soruşturma kapsamında Avrupa Birliği, Google’ın YouTube’daki reklam gösterim pratiklerini inceleyecek. Buna ek olarak; reklam yönetim platformu Ad Manager ve envanter pazarı AdX ve üçüncü taraflara uyguladığı reklam verisi kısıtlamaları da soruşturma kapsamında değerlendirilecek. Yetkililer, Google’ın Chrome ve Android’de bireysel kullanıcı takibini sonlandırma kararını da inceleyecek.

Avrupa Birliği’nin rekabetten sorumlu komiseri Margrethe Vestager, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Çevrimiçi reklam servisleri, Google’ın ve diğer yayıncıların çevrimiçi hizmetlerini parasallaştırmasının merkezinde bulunuyor. Google’ın reklam teknolojisiyle rakip çevrimiçi reklam servislerinin işini zorlaştırmış olmasından endişe duyuyoruz.”

Açıklamada tekel soruşturmasının sonlandırılması için bir zaman kısıtlamasının olmadığı da belirtildi. Bu da soruşturmanın tıpkı ön hazırlık aşaması gibi iki yıl devam edebileceği anlamına geliyor. Eğer Google rekabet kurallarını ihlâl etmekten dolayı suçlu bulunursa bu ilk olmayacak.

Google reklam uygulamaları nedeniyle Avrupa Birliği tarafından 2015 ve 2018 yılları arasında üç kez cezalandırılmıştı. Google’ın gizlilik odaklı değişiklikleri İngiltere’de de inceleme altında.

İLGİLİ HABERLER