Teknoloji

Avrupa Birliği Google ve Fitbit anlaşmasını onayladı

google fitbit avrupa birliği

Avrupa Birliği, Google ve Fitbit arasındaki anlaşmayı sonunda onayladı. Google, Fitbit’i 2.1 milyar dolar karşılığında satın almak için geçtiğimiz yılın sonlarında anlaşmaya varmıştı. Avrupa Birliği, anlaşmayı onaylasa da, giyilebilir ürün pazarının açık ve rekabetçi kalması gerektiğinin altını çizdi.

Google, Fitbit cihazlarından topladığı sağlık ve zindelik verilerinin reklamlar için kullanılmayacağını garanti etmişti. İnternet devinin bu taahhüdü GPS parkurlarını ve manuel olarak girilen bilgileri de kapsıyor. Fitbit cihazları ve servisleriyle ilgili tüm veriler ayrı bir yerde depolanacak.

Avrupa Ekonomik Bölgesi’nde yaşayan Fitbit kullanıcılarına verilerine Haritalar, Arama ve Asistan gibi Google servislerine erişilip erişilemeyeceği konusunda karar verme imkanı da sağlanacak.

Avrupa Birliği, Fitbit’in API’ını kullanan diğer şirketleri korumayı da ihmal etmiyor. Böylelikle bu şirketlerin faaliyetlerini sürdürmesi güvence altına alınıyor. Google akıllı telefon üreticilerinin giyilebilir ürün bağlantıları için farklı uygulamalar kullanmasını da engelleyemeyecek.

Avrupa Birliği’nin getirdiği bu kısıtlamalar 10 yıl boyunca yürürlükte kalacak. Verilerin reklam hedeflemesinde kullanılması konusunda ise 10 yıl sonra yeni bir karar daha verilebilecek ve bu süre uzatılabilecek.

Avrupa Birliği rekabet komiseri Margrethe Vestager, Google ve Fitbit arasındaki anlaşmanın onaylanmasını şu sözlerle değerlendirdi: “Giyilebilir ürün pazarında ve dijital sağlık alanında rekabetin canlı kalmasını sağlayacak önlemleri alarak Google’ın Fitbit’i satın almasını onayladık. Bu taahhütler, Google’ın verileri reklam için nasıl kullanabileceğini kontrol edebilecek.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER